Україна і світ

Віддала школи під казарми росгвардії: викрито очільницю «минобразования рф» у Мелітополі

Завершено досудове розслідування щодо керівниці створеного агресором «министерства образования Запорожской области». Перебуваючи на «посаді», вона займалась переформатуванням освітньої системи регіону під потреби країни-агресора. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Встановлено, що зловмисниця підписувала «розпорядження», якими передавала на баланс «министерства внутренних дел рф» будівлі українських навчальних закладів. Серед них – загальноосвітні школи і коледжі. У подальшому ворог використовував їх для базування особового складу, військової техніки, озброєння та боєприпасів окупаційних угруповань.

Задокументовано, що саме вона «передала» підрозділам росгвардії навчальний корпус і гуртожиток одного з коледжів Мелітополя. Також колаборантка «передала» загарбникам всі автомобілі і комп’ютерну техніку міського відділу освіти.

Крім того, ворожа поплічниця організувала масштабну агітаційну кампанію за «приєднання» регіону до складу рф. Під час масових заходів особисто закликала людей взяти участь у псевдореферендумі і «проголосувати» на користь кремля.

Під час проведення фейкового плебісциту вона намагалась примусово залучити місцевих педагогів до незаконної діяльності «избирательных комиссий». У разі незгоди – погрожувала «візитами» до катівень рашистів.

За даними слідства, колаборанткою є колишня директорка одного із закладів освіти в Мелітополі, яка після захоплення міста вступила до лав місцевої «военно-гражданской администрации рф». Там її призначили керувати так званим «департаментом образования», а згодом очолила «министерство».

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру у колабораційній діяльності, добровільному зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наразі зловмисниця перебуває на тимчасово окупованій території півдня України. Втім, місця її перебування встановлено і здійснюються комплексні заходи для притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-12-05 14:59:01