Україна і світ

Єрмак назвав умови для переговорів із РФ на другому Саміті миру

Фото: Офіс президента

Україна проти заморожування війни, а хоче покласти їй край. Що стосується переговорів з РФ, зокрема в рамках другого Саміту миру, Київ буде готовий провести захід, заручившись також підтримкою країн глобального Півдня.

Про це заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак в інтерв’ю італійському виданню Corriere della Sera.

Переговори з РФ на другому Саміті миру: в ОП назвали умови

– Зеленський ніколи не говорив про територіальний компроміс, а про необхідність прийняти міжнародно визнані кордони. Але правда, він був готовий вести переговори, виходячи із ситуації напередодні російського вторгнення. Для нас Крим та Донбас залишаються українськими, вони не підлягають обговоренню. Ми проти заморожування війни, натомість ми хочемо покласти її край, – пояснив він.

Єрмак зауважив, що країни глобального Півдня також засуджують вторгнення РФ, проте для початку переговорів необхідно повернутися до ситуації, яка була перед 24 лютого 2022 року.

– Потім ми поговоримо про те, як повернути суверенітет до кордонів 1991 року, – заявив глава ОП.

Він нагадав, що на початку листопада Україна завершить роботу над Формулою миру і тоді президент Зеленський буде готовий вислухати інші ініціативи – Китаю, Бразилії, Південної Африки тощо – для їхньої інтеграції.

– Ми будемо готові провести міжнародну конференцію, коли відчуємо силу і підтримку з боку глобального Півдня для переговорів з Росією, – сказав Єрмак, маючи на увазі другий Саміт миру.

При цьому він не став уточнювати дату, акцентувавши на відповідних умовах для його проведення.

Глава Офісу президента також сказав, що в Плані перемоги записано, “що перед початком переговорів ми просимо запрошення стати членом НАТО” і що ми можемо стати частиною блоку наприкінці війни.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Corriere della Sera

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-27 15:21:42