Україна і світ

Пошкодження підстанцій українських АЕС несе загрозу для ядерної безпеки – МАГАТЕ

Фото: УНІАН

Спостерігачі МАГАТЕ на прохання України цього тижня відвідують шість електропідстанцій для оцінки стану електромережевої інфраструктури, що має значення для ядерної безпеки.

Про це йдеться у повідомленні МАГАТЕ.

Безпека українських АЕС залежить від стабільного підключення до електромережі, але ситуація щодо цього в останні місяці вельми нестабільна.

Ситуація на ЗАЕС

Запорізька атомна електростанція вдруге за місяць втратила зв’язок з єдиною резервною лінією електропередач напругою у 330 кіловольтів – єдиного джерела електроенергії, необхідної для охолодження реактора.

Так, цього тижня лінія електропередач перебувала без електрики понад 26 годин з понеділка по вівторок. Причиною відключення стали невстановлені пошкодження на іншому березі Дніпра. За три тижні до цього також було відключення тієї ж лінії.

В обох випадках Запорізька АЕС отримувала електрику з єдиної лінії 750 кВ. До повномасштабної війни ЗАЕС мала чотири лінії 750 кВ і шість ліній 330 кВ.

– Ситуація з ядерною та фізичною ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції залишається вкрай нестабільною, – заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Крім того, впродовж останнього тижня спостерігачі МАГАТЕ щодня чули вибухи довкола станції. Проте про жодні пошкодження не повідомлялося.

Ситуація на українських АЕС

Команди МАГАТЕ, присутні на Хмельницькій, Рівненській, Южно-Українській АЕС та Чорнобильському майданчику, повідомили, що ядерна та фізична ядерна безпека на цих об’єктах підтримується.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У вівторок ввечері на Южно-Українській АЕС енергоблок №1 відключили на чотири години через хибний сигнал системи захисту енергоблока. Причини події з’ясовуються.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-25 12:15:20