Україна і світ

Відмова Монголії арештовувати Путіна: МКС передав справу в Асамблею держав-учасниць

Фото: Getty Images

У четвер, 24 жовтня, Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду (МКС) встановила, що Монголія не виконала своїх обовʼязків, як підписантка Римського статуту, та не арештувала кремлівського диктатора Володимира Путіна під час його візиту до країни у вересні 2024 року.

Тому МКС передає питання до Асамблеї держав-учасниць, повідомляють в пресреліз.

Монголія не арештувала Путіна: МКС розслідує справу

– Не заарештувавши Путіна, коли він перебував на її території, і не видавши його Суду, Монголія не виконала прохання Суду про співпрацю в цьому відношенні всупереч положенням Римського статуту, тим самим завадивши Суду здійснювати свої функції та повноваження в значенні статті 87(7) Статуту. Зважаючи на серйозність відмови Монголії співпрацювати з Судом, Палата визнала за необхідне передати питання до Асамблеї держав-учасниць, – йдеться в повідомленні.

Палата підтвердила, що особистий імунітет, включно з імунітетом глав держав, не може бути оскаржений у МКС, і відмова від нього не потрібна.

У пресрелізі наголосили, що держави-учасниці та ті, хто визнає юрисдикцію Суду, зобов’язані заарештовувати і видавати осіб, які підпадають під дію ордерів МКС, незалежно від їхнього офіційного становища або громадянства.

– Відповідно до статті 86 Римського статуту, усі держави-учасниці повинні повністю співпрацювати з Судом для підтримки його мандату. Палата також нагадала, що Суд виконує функції, які відповідають загальним інтересам міжнародної спільноти, здійснюючи юрисдикцію над найсерйознішими міжнародними злочинами, які включають серйозні порушення основних норм міжнародного права, – зауважили у повідомленні.

Візит Путіна у Монголію

Нагадаємо, 2 вересня 2024 року очільник Кремля Володимир Путін відвідав Монголію.

Міністерство закордонних справ України закликало владу Монголії заарештувати Путіна, оскільки на нього було видано ордер на арешт від Міжнародного кримінального суду.

Але влада Монголії відмовилася арештовувати Путіна. Міністерство закордонних справ України засудило бездіяльність уряду Монголії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Путіна та уповноваженої при президенті Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 19:17:48