Україна і світ

Чи можна садити часник після цибулі: корисні поради для гарного врожаю


Часник і цибуля — культури, які часто вирощують на українських городах. Природно, що багатьох городників цікавить питання, чи можна садити часник після цибулі. Відповідь на нього ви знайдете у матеріалі Life. Факти ICTV.

Також ми дізналися, після яких інших культур можна зайнятися висадкою часнику.

Чи можна садити часник після цибулі на зиму

Фахівці радять уникати такої черговості висадки. Річ у тім, що цибуля і часник страждають від схожих шкідників та мають схожі хвороби, які можуть залишитися у ґрунті після збору врожаю.

Наприклад, цибульна муха або нематода можуть переноситися на нові посадки та знижувати їхню врожайність. Тому посадка часнику на тій самій ділянці, де росла цибуля, може призвести до загрози зараження.

Якщо ж іншого варіанту немає, то потрібно врахувати, що землі потрібні відпочинок та оброблення проти можливих шкідників та збудників хвороб. Рекомендується заздалегідь підживити ділянку органічними добривами, наприклад, перегноєм, і дати ґрунту відпочити хоча б кілька тижнів.

Після чого можна садити озимий часник

Щоби отримати здоровий і багатий врожай, варто знати, після чого можна садити часник. Часник добре росте після таких культур:

  • бобові (горох, квасоля);
  • гарбузові (кабачки, огірки);
  • капустяні (капуста, редька);
  • пасльонові (помідори, перець, картопля).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ці рослини залишають у ґрунті корисні речовини, які сприяють кращому розвитку часнику. Наприклад, бобові збагачують землю азотом, що покращує ріст молодих пагонів. Водночас не слід садити часник після коренеплодів, таких як буряк або морква, оскільки вони також виснажують землю.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 13:50:25