Україна і світ

Путіну за газ дякував, але на саміт БРІКС не поїде: Вучич пропустить зустріч у РФ

Фото: Getty Images

Президент Сербії Александар Вучич після того, як дякував російському диктатору Володимиру Путіну телефоном за наданий газ, відмовився від участі в саміті БРІКС, незважаючи на те, що його запросив особисто глава Кремля.

Сербський лідер пояснив свої дії тим, що його країна намагається балансувати між своїми зв’язками з Росією, а також прагненням до вступу в ЄС і поліпшенням стосунків зі США.

Про це пише Bloomberg.

Вучич відмовився їхати на саміт БРІКС на запрошення Путіна

Пояснюючи, чому президент Сербії не буде присутнім на саміті БРІКС, Вучич заявив, що його графік цього не дозволяє, оскільки попереду у нього очікують на зустрічі з прем’єрами Греції та Польщі, а також президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, які мають приїхати до Белграда.

Відповідно, Вучич попросив Володимира Путіна зрозуміти, що він не зможе бути присутнім на саміті особисто.

При цьому участь сербська сторона в саміті БРІКС все ж таки візьме. Так, від балканської країни на цей захід поїдуть чотири високопоставлені урядовці, сказав Вучич в інтерв’ю сербській державній телерадіокомпанії РТС у понеділок.

Він пояснив, що “навіть якби не ці візити, мені було б дуже важко приїхати через різні проблеми”, про які знає Путін, сказав Вучич. При цьому він не став уточнювати деталі.

– Я був дуже чесний із президентом Путіним, – додав Вучич.

Саміт БРІКС

Цьогорічний саміт БРІКС організовує Росія, і російський диктатор Путін готується прийняти лідерів країн організації в місті Казань з 22 по 24 жовтня.

Перед цим, у січні, група БРІКС, до якої входять Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка, розширилася за рахунок Ірану, Об’єднаних Арабських Еміратів, Ефіопії та Єгипту.

Розмова Вучича з Путіним

Напередодні президент Сербії Александар Вучич зв’язався з главою Кремля Володимиром Путіним, під час чого сербський лідер дякував російському диктатору за наданий газ.

При цьому сама Сербія є однією з небагатьох країн у Європі, яка відмовилася приєднатися до західних санкцій проти Росії, пояснюючи це бажанням утриматися в нейтральній позиції.

– Він цінує це, – говорив раніше Вучич, маючи на увазі Путіна.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

І хоч Сербія засудила вторгнення Росії в Україну, проте на неї, як і раніше, чиниться сильний тиск з метою змусити її приєднатися до санкцій і розірвати зв’язки з Москвою. Особливо з огляду на те, що ця балканська країна прагне потрапити до Євросоюзу і наразі є кандидатом на вступ.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 00:39:14