Україна і світ

Понад 20 тисяч: гендиректор Укрпошти про кількість повісток, які передали у доставку

Фото: Depositphotos

Станом на 9 жовтня Укрпошта передала в доставку більш ніж 20 тисяч повісток військовозобов’язаним. Вони доставляються й сьогодні. 

Про це розповів гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський в інтервʼю Українському радіо.

Укрпошта доставляє повістки: що відомо 

За словами очільника Укрпошти, листи надсилають на адреси, які вказані в системах Резерв+ або Оберіг.  

Смілянський пояснив, що ці повістки нічим не відрізняються від судових повісток, документів або штрафів за порушення правил дорожнього руху, які доставляє Укрпошта.  

Також гендиректор наголосив, що якість доставлення повістки чітко корелюється з якістю адреси, яка була надана в системі Резерв+ або Оберіг. Зокрема він додав, що серед адрес, є навіть Мелітополь, хоча наразі туди неможливо доставити документ.  

За словами Смілянського, щодо кожної повістки здійснюється чіткий контроль – вони всі номерні та захищені.  

Він пояснив, що конверт, в якому знаходиться повістка, захищає особисті дані майбутнього призовника. Гендиректор Укрпошти запевнив, що все чітко контролюється та відстежується.

Повістки поштою: що відомо 

Згідно з постановою Кабінету міністрів України №560 з 17 липня цього року представники ТЦК і СП мають право надсилати військовозобов’язаним повістки поштою. На відправленні має бути опис вкладення та повідомленням про вручення на адресу місця проживання або реєстрації. 

Зазначається, що повістку надсилатимуть рекомендованим листом. А врученою вона вважатиметься, навіть якщо людина не проживає за тією адресою, оскільки необхідно було оновити свої дані у визначені законом терміни, вказавши точну адресу. 

Крім того, 9 липня уряд ухвалив постанову №807, яка дозволить операторам ТЦК формувати повістки за допомогою реєстру Оберіг і централізує процес їх друку. 

Повістки поштою можуть надсилати рекомендованим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення, а також вручати під час оповіщення. 

Якщо така повістка готується, керівник ТЦК та СП або його відділу повинен надати кваліфікований електронний підпис, у день, коли він був сформований. 

Зокрема, Кабмін розробив механізм перевірки повістки через Резерв+. Відтак, військовозобов’язані зможуть перевіряти чинність повісток від ТЦК через додаток Резерв+.  

16 серпня було внесено зміни до постанови №560, яка регулює Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації. 

У змінах уточнено вимоги до повісток, які формуються за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, у частині присвоєння таким повісткам унікального єдиного електронного ідентифікатора у вигляді QR-коду. Саме за його допомогою можна перевіряти всю інформацію, яка зазначається у повістці. 

Крім того, Кабмін ухвалив рішення про скорочення терміну явки резервіста або військовозобов’язаного за викликом повісткою через пошту до ТЦК та СП із 14 до 7-10 днів. 

Згідно з постановою уряду №1134 від 1 жовтня 2024 року, резервіст або військовозобов’язаний із населеного пункту, що є адміністративним центром області, повинен прибути до ТЦК і СП протягом семи діб. 

У випадку, якщо особа проживає в іншому населеному пункті області, то термін явки становить десять днів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Українське радіо

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 11:57:38