Україна і світ

Як користуватися круїз-контролем в автомобілі: корисні поради


Круїз-контроль — це система автоматичного підтримання заданої швидкості. Тобто це спеціальна функція, яка допомагає водію підтримувати сталу швидкість під час руху.

Вона полегшує керування автомобілем під час довгих поїздок. Функція круїз-контролю здатна автоматично додавати газ при зниженні швидкості руху і зменшувати при її збільшенні без участі водія.

Де вмикається круїз-контроль, а коли це робити заборонено — читайте на Фактах ICTV.

Де вмикається круїз-контроль та навіщо він потрібен

Головна функція круїз-контролю — тримати сталу швидкість на трасі, тим самим спрощуючи керування автомобілем під час довгих подорожей.

Круїз-контроль краще застосовувати:

  • Під час довгих поїздок автомагістралями. Це дозволить підтримувати сталу швидкість автомобіля без постійних регулювань.
  • Коли трафік руху помірний і є можливість рухатись з постійною швидкістю.
  • Є рівні та прямі дороги без пагорбів або поворотів.

У міських умовах, де швидкість руху автомобіля нестабільна, така функція не завжди потрібна.

Сучасні адаптивні круїз-контролі можуть працювати у складі комплексної системи керування автомобілем та давати команду на гальмування, щоб уникнути зіткнення з транспортом, що їде попереду. У просунутих системах вона здатна самостійно загальмувати без участі водія. Також круїз-контроль допомагає зменшити споживання пального.

Який вигляд має круїз-контроль

Система круїз-контролю розташована на кермі або на панелі приладів залежно від марки машини. Він може встановлюватися як на авто з автоматичною коробкою передач, так і на авто з механікою.

Круїз-контроль складається з блоку керування, який має зв’язок з панеллю приладів, датчиком обертів двигуна, швидкості, електронним дроселем.

Система складається із п’яти кнопок:

  1. On — ввімкнути;
  2. Off — вимкнути;
  3. Set / Accel — встановлення швидкості руху або прискорення на 2-5 км/год;
  4. Resume — відновлення або повернення до заданої швидкості після деактивації системи;
  5. Coast — зниження швидкості.
Як користуватися круїз-контролем в авто

Фото: pixabay

Кнопка зі знаком спідометра вмикає і вимикає функцію круїз-контролю.

Як користуватися круїз-контролем

Активація та користування круїз-контролем може дещо відрізнятися залежно від марки автомобіля. Розказуємо про загальний принцип роботи системи.

  • За її допомогою можна задати бажану швидкість.  Під час натискання кнопки Set/Accel круїз-контроль зафіксує швидкість, з якою на цей час їде автомобіль, й надалі підтримуватиме її, керуючи акселерометром. Якщо її натиснути повторно, то швидкість збільшиться на 2 км/год.
  • Натискання на педаль гальма автоматично відключить систему, надавши керування водієві. Для відновлення роботи та повернення до заданої раніше швидкості потрібно натиснути кнопку Resume.
  • Якщо тримати кнопку Coast, то швидкість буде знижуватися.
  • Якщо натиснути Off, не натискаючи педаль гальма, машина повернеться в ручний режим керування .

Нагадуємо, що круїз-контроль не заважає водію втручатись у керування машиною. Якщо треба негайно прискоритись, можна тиснути акселератор, і авто піде вперед. Так само за потреби зупинитись чи пригальмувати можна натискати на гальмову педаль.

Коли не можна вмикати круїз-контроль

В цілях безпеки система круїз-контролю працює тільки тоді, коли машина їде швидше 40 км на годину.

  • Для безпеки не можна вмикати цю функцію на слизькій дорозі або за недостатньої видимості. Особливо це стосується адаптивних систем, які можуть дати збій за поганих погодних умов. Не вмикайте круїз-контроль у сильний снігопад чи дощ, туман або ожеледь.
  • Якщо ви їдете звивистими або гористими дорогами або перебуваєте на дорогах з різкими поворотами, пагорбами та спусками, то для безпечного керування автомобілем краще обрати ручний контроль.
  • Не варто застосовувати функцію за інтенсивного руху. У заторах часті зміни швидкості та зупинки небезпечні. Надавайте перевагу ручному водінню в містах або зонах зі світлофорами, пішохідними переходами та зупинками.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також не варто забувати, що система призначена лише для підтримки певної швидкості. Контроль дорожніх обставин та напрямку руху залишається за водієм.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-07 16:25:01