Україна і світ

Інтенсивніша підтримка України та євроінтеграція Грузії і Молдови: що готує Брюссель до саміту ЄС

Фото: Getty Images

Євросоюз під час саміту 17-18 жовтня у Брюсселі планує висловити рішучу підтримку для України в протистоянні з агресією РФ, а також запропонує Молдові допомогу на шляху до членства в ЄС.

Про це повідомляє Радіо Свобода, яке отримало доступ до проєкту спільної заяви ЄС, інформацію про що поширено на порталі Голосу Америки.

Проєкт заяви ЄС щодо України

У проєкті заяви, куди в майбутньому можуть внести зміни, є пункт про “непохитну рішучість” у підтримці України, із дописом, що це буде тривати “стільки, скільки потрібно, і настільки інтенсивно, наскільки це необхідно”. У проєкті, як пише Радіо Свобода, додаються слова про те, що “Росія не повинна перемогти”.

Також в документі вказується про те, що “жодна ініціатива щодо України не може проводитись без України”, маючи на увазі ініціативи з врегулювання російсько-української війни.

Проєкт має і заклик щодо “швидкого збільшення” військової підтримки для України, а також прискорення її поставок. Зазначається, що перевагу у поставках варто віднести до систем ППО, боєприпасів та ракет.

Євросоюз окремо привітає зобов’язання G7 щодо допомоги у $50 млрд для України, яка має надійти до кінця року 2024 року, яке буде отримано завдяки використанню доходів від заморожених активів РФ, йдеться у документі.

Окремо описується момент щодо потреби глибшої інтеграції енергетичної системи України з енергетичною системою ЄС, оскільки попереду очікується зима, яка буде тривати в умовах повторних ударів РФ по енергетичній інфраструктурі України.

Паралельно із цим Євросоюз хоче закликати до “повного та ефективного виконання” санкцій проти Росії, а також використати додаткові каральні заходи для протидії обходу цих санкцій.

Позиція ЄС щодо Грузії та Молдови

Документ також має згадку і про Молдову, де країні обіцяється з боку ЄС “рішуча підтримка” на шляху євроінтеграції. Також офіційний Брюссель хоче підкреслити відданість суверенітету та територіальній цілісності Молдови.

Зазначимо, що за кілька днів після саміту ЄС у Брюсселі, у Молдові 20 жовтня відбудеться референдум, на якому громадяни будуть ухвалювати рішення щодо майбутнього членства країни в Євросоюзі. Паралельно із референдумом у країні відбудуться президентські вибори.

Окремо Євросоюз засудив спроби Росії використовувати іноземну інформаційну маніпуляцію та втручання, щоб підірвати демократичні вибори та вибір народу Молдови.

У випадку з Грузією, Брюссель також підтвердить “своє серйозне занепокоєння щодо курсу дій у Грузії, який суперечить цінностям і принципам, на яких заснований Європейський Союз”.

У проєкті документа також передбачено попередження для Грузії щодо рішень грузинських законодавців, завдяки яким уряд утискає та придушує політичну опозицію та обмежує ЛГБТ-спільноти. Згідно з проєктом документа ЄС, ці кроки Тбілісі “ставлять під загрозу” євроінтеграцію Грузії.

Перед цим, навесні та початку літа, партія Грузинська мрія ухвалила та в терміновому порядку оприлюднила два законопроєкти, які викликали протести, невдоволення у суспільстві, та критику з боку США та ЄС. Йдеться про грузинські закони, один з яких передбачає введення статусу іноагентів, що було зроблено за аналогом репресивного російського закону, а також закону про обмеження прав ЛГБТ, що подається офіційною грузинською владою як “захист традиційних цінностей”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Разом з тим, в Євросоюзі підтверджують підтримку бажання грузинського народу приєднатися до ЄС.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-07 19:59:21