Україна і світ

Візит Зеленського на Сумщину, удари по Харкову, підготовка санкцій ЄС проти Ірану: новини 4 жовтня

Фото: Факти ICTV

Російські війська обстріляли Харків двома керованими авіабомбами. Президент Володимир Зеленський поїхав у Сумську область, де зустрівся з українськими воїнами.

В Україні збільшується дефіцит водіїв вантажних автівок через мобілізацію. На ці посади вже навчають жінок.

Законопроєкт про історичне підвищення податків у 2024 році підтримав комітет із питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради у другому читанні.

Що відбулося в Україні та світі за добу 4 жовтня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Удари КАБами по Харкову

Вдень 4 жовтня російські війська завдали ударів по Харкову двома керованими авіаційними бомбами.

За даними Харківської ОВА, інформації про постраждалих до екстрених служб не надходило.

Як повідомив міський глава Харкова Ігор Терехов, за попередньою інформацією, відбулося два прильоти у лісосмугу одного з центральних районів, але обійшлося без пожежі.

Візит Зеленського на Сумщину

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Сумської області провів чергову Ставку верховного головнокомандувача.

За його словами, приділили увагу двом основним питанням, які в цьому регіоні, як і в інших прифронтових, тісно повʼязані. Йдеться про забезпечення ППО та енергетику.

Глава держави заслухав доповідь про дії, до яких вдаються Повітряні сили ЗСУ для посилення захисту конкретно Сумщини, інших прикордонних регіонів та всієї України.

Водночас президенту розповіли про відновлення електропостачання у Сумах та громадах району, подальшого забезпечення обʼєктів генерації та розподілу, підготовки резервного обладнання на зиму.

Він заслухав доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського про загальну обстановку на фронті, найскладніші напрямки, перебіг Курської операції, комплектацію бригад, надходження техніки та снарядів на фронт.

У Сумах президент відвідав українських воїнів, які перебувають у лікарні після поранень, та вручив державні нагороди бійцям.

Напередодні Дня працівників освіти Володимир Зеленський зустрівся з освітянами Сумщини, Чернігівщини, Харківщини та Полтавщини, а також вручив їм державні нагороди.

Дефіцит водіїв внаслідок мобілізації

В Україні збільшився дефіцит водіїв внаслідок мобілізації до 25%, а у сфері пасажирських перевезень у містах – до 30%.

За словами заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергія Деркача, через мобілізацію у деяких компаніях ця кількість сягає навіть понад 50% водіїв.

Водночас у сфері громадського пасажирського транспорту не вистачає близько 30% водіїв, тобто 6 тис. з 14 тис. осіб.

Жінок, які виявили бажання бути водіями вантажних автомобілів, уже почали навчати компанії, які зацікавлені в нових працівниках.

Фото: Pixabay

Законопроєкт про історичне підвищення податків

Комітет із питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради підтримав законопроєкт про історичне збільшення податків №11416-д до другого читання.

Згідно з документом, передбачено збільшення військового збору з 1,5% до 5%, встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу платників єдиного податку 3 групи ФОП, підвищення податків для 1 та 2 групи ФОП.

Водночас планують запровадити 50% податок на банки, збільшення мінімального податкового зобовʼязання для земель, 25% податку на прибуток для фінансових компаній та звільнення кешбеку від оподаткування.

Фото: Depositphotos

Санкції ЄС проти Ірану за постачання ракет до РФ

У відповідь на постачання балістичних ракет до Росії Європейський Союз планує запровадити новий пакет санкцій проти Ірану.

За даними видання Bloomberg із посиланням на обізнані джерела, санкції стосуватимуться близько 10 фізичних і юридичних осіб, зокрема, машинобудівних, металургійних та авіаційних компаній.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Пакет санкцій планують схвалити до саміту лідерів ЄС як відповідь на постачання ракет Ірану на територію Росії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 21:46:39