Україна і світ

Вакуумна бомба ОДАБ-9000: радіус ураження та характеристики

Фото: Depositphotos

2 жовтня ворог завдав удару по Вовчанську надпотужним боєприпасом. Відповідне відео з’явилося в мережі. Речник оперативно-тактичного угруповання Харків, полковник Віталій Саранцев спростував інформацію, що це могла бути авіабомба ОДАБ-9000.  

Факти ICTV дізнавалися, що це за вакуумна бомба ОДАБ-9000,  який радіус ураження та чому її варто боятися. 

ОДАБ-9000: що це за бомба 

Ця бомба порівнюється з американським аналогом GBU-43/B, яку часто називають Мамою всіх бомб. Бомбу російського виробництва називають Татом усіх бомб. Ця зброя має деструктивну силу, яка значно перевищує силу звичайних вибухових пристроїв. 

У 2007 році Росія провела випробування бомби, яка за силою вибуху перевищила 44 тони звичайної вибухівки. 

Вакуумна бомба – це потужний вид зброї, який діє за принципом створення вибухової хвилі та вакууму. Вона складається з двох основних частин: контейнера з горючою сумішшю та двох зарядів вибухової речовини.  

Принцип дії вакуумної бомби:  

  • Спочатку бомба скидається або запускається, перший заряд вибухає, розпилюючи горючу суміш у повітрі. Потім другий заряд підриває цю хмару, створюючи потужну вогняну кулю та вибухову хвилю.  
  • Найбільш руйнівним є вакуум, який виникає після вибуху і поглинає весь кисень у навколишньому просторі. Це призводить до загибелі людей, руйнування будівель та інфраструктури.  
  • Вакуумні бомби ефективні проти вкритих цілей, таких як підземні бункери та укріплені споруди.  

Їх можна використовувати як з повітря, так і з землі, і вони бувають різних розмірів та потужності. Найбільша у світі термобарична бомба – створена Росією. 

ОДАБ-9000: характеристики 

За заявами розробників, ОДАБ-9000 здатна завдати катастрофічних руйнувань. Вона практично повністю знищує високоміцні бетонні споруди в радіусі 170 метрів від вибуху, а звичайні житлові будинки – на відстані до 300 метрів.  

Інфографіка: Вакуумна бомба

Ударна хвиля від вибуху такої потужності здатна повалити людину навіть на відстані 2,3 кілометра. 

Характеристики ОДАБ-9000: 

  • Загальна маса виробу – 8 т 
  • Маса вибухової речовини – 7 100 кг  
  • Тротиловий еквівалент – 44 т 
  • Радіус дії – 300 м 
  • Глибина кратера після удару – 3,26 м 
  • Радіус кратера – 13,6 м 

Чи може Росія використати ОДАБ-9000 у війні: думка експерта 

Цей боєприпас може скидатися над ціллю такими літаками: Ту-160, Ту-95, Ту-22 М3. На думку авіаційного експерта Валерія Романенка, таку бомбу навряд можна використовувати в Україні через її вагу. Найчастіше її скидають з транспортних літаків, а боєприпас поміщають у вантажному відділенні.  

– Найпотужніший з літаків, який зараз використовують росіяни у війні з Україною, це Су-34, але він не здатен підняти бомбу такої ваги. Максимальна вага бомби, яку може нести такий літак – до 8 т, – зазначає експерт.  

З Ту-22 цю бомбу навряд можуть скидати, адже ці літаки не залітають на територію України. Вони не підлітають до території України на відстань ближче 100 км. Адже їх може збити ЗРК або перехопити наш літак.  

Також експерт зазначив, що така бомба не може бути плануючою, тобто до неї не можна приєднати крила через її вагу. Цю бомбу потрібно скидати безпосередньо над ціллю, яку треба вразити. 

– Росіяни можуть там використовувати ОДАБ-500, адже її можна встановити на універсальний модуль планування. А ОДАБ-9000 надто важка і за габаритами навряд чи влізе у фюзеляж Ту-22М3. Її зазвичай скидають через вантажний люк, – говорить експерт. 

Історія використання вакуумних бомб 

Історія застосування термобаричних снарядів сягає часів Другої світової війни, коли їх вперше використала німецька армія. Згодом, у 60-х роках, США застосували цю зброю у В’єтнамі, а на початку XXI століття – в Афганістані проти сил Аль-Каїди.  

Росія також має досвід використання термобаричних боєприпасів: їх застосовували у Чечні, що викликало засудження міжнародної спільноти, зокрема організації Human Rights Watch. Крім того, є повідомлення про використання російської термобаричної зброї режимом Башара Асада під час сирійської громадянської війни. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 10:27:17