Україна і світ

Через тиждень РФ відчує дефіцит: Коваленко про подальші ракетні атаки та ситуацію на фронті

Фото: Генштаб ЗСУ

Станом на сьогодні, 22 вересня, біля Вугледару Донецької області ситуація вкрай непроста та складна.

Про це заявив військовий та політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко в етері телемарафону Єдині новини.

Прогнози щодо ракетних ударів РФ по містах України 

Коваленко прокоментував подальші ракетні удари РФ по Україні з огляду на нещодавно уражені російські арсенали, склади та ракети, які там були. 

Військовий оглядач нагадав, що, наприклад тимчасово окупований півострів Крим регулярно використовувався Росією як майданчик для пусків оперативно-тактичного рівня балістичних ракет 9М723 ОТРК Іскандер. Безпосередньо на півострові розміщуються об’єкти, де зберігаються ці ракети.  

Своєю чергою, як зазначив Коваленко, ці ракети були також накопичені і на 107-му арсеналі ГРАУ у Тверській області РФ, і вони були там знищені, відтак це позначиться надалі в ефективному забезпеченні підрозділів ЗС РФ цими ракетами.  

Проте, за прогнозами оглядача, станом на зараз поки що це не буде впливати на атаки, оскільки у росіян є розписаний план та відповідна кількість ракет на цих базах, які будуть забезпечувати завдання ударів.  

Однак, Коваленко вважає, що приблизно через тиждень або трохи більше росіяни почнуть відчувати дефіцит цих ракет і тоді це проявить себе повною мірою. 

Яка нині ситуація на фронті 

За словами Коваленка, Покровський та Курахівський напрямки займають за своєю інтенсивністю перше місце. Менш інтенсивний район Вугледару та Краматорський напрямок, Часів Яр. 

Тому дійсно, на Покровському напрямку дуже високий рівень штурмових дій, хоча є деякі відмінності. 

Оглядач пояснив, що на Курахівському напрямку росіяни намагаються проводити штурмові дії переважно з використанням механізованої компоненти, тобто достатньо великої кількості техніки.  

Водночас на самому Покровському напрямку (район Гродівки, Новогродівки, напрямок на Лисіївку) вони частіше наступають саме піхотною компонентою, через що і зазнають також значних втрат у людському ресурсі. 

За словами Коваленка, це не питання резервів, це не питання якихось перегрупувань чи оперативних пауз, які може взяти російське командування. 

За його даними, зараз середній показник на місяць по втратах росіян це 35 тисяч особового складу.  

Проте, на жаль, їх мобілізаційна система дозволяє їм щомісяця компенсувати цей показник у межах 35 тисяч. 

– Допоки у них ця компенсація буде нульова або інколи навіть в плюс, то вони не будуть зупинятися у своїх наступальних діях. Тут вже питання того, щоб вивести рівень втрат набагато більше, аніж вони зможуть щомісяця компенсувати, – сказав Коваленко.  

Ситуація на трасі Вугледар-Костянинівка

За словами оглядача, на трасі Вугледар-Костянинівка достатньо серйозна загроза вогневого контролю.  

Станом на сьогодні Вугледар знаходиться у вкрай складному положенні. Першочергово росіяни намагаються сформувати одразу три основні напрямки для подальшого наступу на місто.  

З південного напрямку вони ще з 2022 року намагалися наступати на Вугледар. Зараз у росіян фактично повністю сформований східний фланг і зі сходу вони також мають можливість наступати на Вугледар. 

Коваленко розповів, що зараз по трасі 0532 Вугледар-Мар’янка росіяни мають фізичний контроль.  

– Отже, поступово формуючи північне охоплення Вугледару вони створюють умови для наступу з півночі, тому ситуація вкрай непроста та важка біля Вугледару, – резюмував Коваленко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що у ніч на 21 вересня ЗСУ завдали ударів по арсеналу Тихорецьк у Краснодарському краї та по 23-му арсеналу Головного артилерійського управління Міністерства оборони Росії неподалік від населеного пункту Октябрський Тверської області. 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-22 19:26:19