Україна і світ

МВФ вимагатиме від України підвищення ПДВ у разі зростання видатків бюджету 2025 – Підласа

Фото: Верховна Рада

Голова комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа заявила, що у разі збільшення видатків, які не покриті реальними доходами, Міжнародний валютний фонд (МВФ) вимагатиме від України збільшення ПДВ щонайменше на 2 відсоткових пункти.

Про це Підаласа написала у своїй колонці для Економічної правди.

МВФ вимагатиме підвищення ПДВ

За її словами, деякі народні депутати готові піти на цей крок добровільно.

У 2025 році для покриття невійськових видатків Україна вимушена буде позичити ще майже 37 млрд доларів і 579 млрд грн – на внутрішньому ринку. В цих умовах видатки у 2025 збільшаться всього на 5,4%, тому що у нас не з’явилось радикально нових джерел надходжень у державному бюджеті.

– І той невеликий пакет податкових змін, який ми, можливо, проголосуємо у жовтні, – хоч він і є вкрай необхідний, але покриє лише 3,5% усіх наших видатків, – зауважила народна депутатка.

З необхідних нам 38,4 млрд доларів міжнародного фінансування маємо підтвердженими лише більше ніж 15 млрд доларів. Тобто понад 23 млрд доларів Україні треба знайти і позичити.

– Ми розраховуємо на те, що в наступні роки Україна отримає доступ до 50 млрд доларів від заморожених російських активів, але після повторних гучних заяв механізм, строки й умови надання грошей досі не формалізовані, – заявила Роксолана Підласа.

Що стосується бюджету 2025 року, то значних змін не буде, а проєкт погоджений із МВФ. У цьому контексті, у разі збільшення видатків МВФ вимагатиме підвищення ПДВ на два відсоткових пункти.

Що таке ПДВ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

ПДВ – це податок на додану вартість, який є ключовим елементом для наповнення державного бюджету. Цей непрямий податок включається у вартість товарів та послуг на кожному етапі їхнього обігу, від виробника до кінцевого споживача. І саме споживач сплачує ПДВ.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-22 18:28:27