Україна і світ

Чому з’являються зморшки: учені зробили прорив у вивченні їх утворення


Учені з Південної Кореї успішно відтворили структуру зморшок у біологічних тканинах in vitro. Так дослідники планують більше дізнатися про механізм їх утворення.

Для чого дослідження

Важливо розуміти, що зморшки це не лише про старіння шкіри. Багато органів і тканин, як-от, мозок, шлунок і кишківник, також мають чіткі візерунки зморшок.

Ці структури відіграють ключову роль у регуляції клітинних станів і диференціації, сприяючи фізіологічним функціям кожного органу.

Відкриття має важливе значення для дослідження старіння, регенеративної медицини та ембріології.

Чому з’являються зморшки

Раніше всі дослідження зморшок здійснювалося на тваринних моделях. Так не можна було достовірно зрозуміти механізмів утворення зморшок у людських тканинах.

Учені розробили модель із епітеліальних клітин людини та позаклітинного матриксу. Так їм вдалося відтворити процес утворення зморшок без використання тварин.

Виявилося, що пориста структура базового ECM, зневоднення та стискаюча сила, є вирішальними у процесі утворення зморшок.

Професор Донг Сунг Кім наголосив, що нова платформа дає можливість реального спостереження за процесами утворення зморшок на клітинному рівні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Nature Communications

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-22 17:43:43