Україна і світ

Що таке зона Вранча поблизу України і до чого тут землетруси: пояснює сейсмолог

Фото: Pixabay

Україна розташована у відносно спокійній сейсмічній зоні. Однак її географічне положення робить її вразливою перед впливом потужних землетрусів у сусідніх областях.

Факти ICTV дізнавалися у сейсмолога, директора Інституту геофізики ім. С.І. Суботіна НАН України Олександра Кендзери, що таке зона Вранча та який її вплив на ймовірність землетрусів в Україні.

Зона Вранча: що це

Зони Вранча в Україні немає, але ця сейсмоактивна ділянка, розташована на стику Південних і Східних Карпат, розкинулася переважно на території Румунії. Зона відома своїми сильними землетрусами, які відчуваються на величезній території від Греції до Фінляндії.

Зараз дивляться

Чому землетруси в зоні Вранча такі сильні:

  • Бо вони тут виникають на значній глибині. Це дає змогу сейсмічним хвилям поширюватися на великі відстані та спричиняти відчутні струси на поверхні.
  • Зона Вранча розташована в геологічно активному регіоні, де відбувається зіткнення тектонічних плит. Це створює напругу в земній корі, яка періодично вивільняється у вигляді землетрусів.

Фото: скриншот /google /maps

Що означає зона Вранча і чим вона небезпечна для України

Сейсмолог, директор Інституту геофізики ім. С.І. Суботіна НАН України Олександр Кендзера розповів, що зона Вранча, яка розміщується на території Румунії, впливає на сейсмічну поведінку фактично всієї Європи, зокрема й України. Він зазначив, що землетруси у цій зоні відбуваються на глибині 120-180 км.

– На такій глибині отримати досить точну інформацію про те, яким є напружений стан, а також стежити за його динамікою – нереально, – розповів експерт.

В Україні були досить сильні землетруси у 1977, 1986, 1990 роках. Вони на території України проявлялися по-різному, адже залежали від відстані зони Вранча до конкретної ділянки країни. Що ближче населений пункт до цієї сейсмічно активної зони, то сильніші в ньому прояви. Найсильніші землетруси були на території південно-західної Одещини.

– У зоні Вранча постійно накопичується енергія, яка прагне вивільнитися. Це може призвести до великої кількості досить слабких землетрусів або декількох сильних, – зазначив сейсмолог.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Експерт зазначив, що головне завдання сейсмологів під час прогнозування землетрусів – не налякати людей, а визначити можливу сейсмічну активність у зоні будівництва. Це дозволить адекватно оцінити ситуацію та збудувати споруди, які зможуть вистояти навіть під час сильних землетрусів та зберегти здоров’я і життя людей.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-19 12:22:25