Україна і світ

Це реально: посол ЄС про вступ України в Євросоюз до 2030 року

Фото: ICTV

Вступ України в Європейський Союз до 2030 року є цілком реалістичним. 

Про це заявила пані посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова в інтерв’ю Європейській правді.

Вступ України в ЄС до 2030 року

Амбасадорка ЄС зазначила, що Україна своїм бажанням та рішучістю щодо прагнення стати членом ЄС, зокрема своєю заявкою на вступ до ЄС в перші дні повномасштабної війни, зламала матрицю.  

Зараз дивляться

За її словами, це досить швидкі темпи порівняно з тим, як бувало в інших країн-кандидатів, які й надалі можуть зберігатися. 

Матернова додала, що усі побачили бажання та політичний імпульс в Україні. 

– Я вже говорила в інтерв’ю раніше і повторюся: вважаю, що мета, яку поставив президент Мішель – вступ України до ЄС до кінця цього десятиліття, – є реалістичною, – сказала пані посол.

На уточнююче запитання журналіста, чи є реалістичним вступ України в ЄС до 2030 рік посол відповіла, що так, це реально.

Вступ України до ЄС потребує часу

Однак Матернова пояснила, що вступ до Євросоюзу – це не лише технічний процес переговорів про членство, який сам по собі потребує часу. А це також політична ратифікація в усіх країнах-членах, адже  вступ нового члена означає зміну договору ЄС.

Саме тому, за її словами, він має бути ратифікований у тому форматі, якого вимагає кожна з країн ЄС. А це завжди забирає певний час.

Вона нагадала, що під час розширення 2004 року це зайняло приблизно півтора року.

Додамо, що нещодавно прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що метою України є бути готовою до вступу в Євросоюз не пізніше кінця 2025 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Він зазначив, що цьому передуватиме титанічна робота. Зокрема, необхідно привести законодавство України, усі підзаконні акти – це десятки тисяч документів – відповідно до директив і правил ЄС.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-19 12:15:54