Україна і світ

Вибух пейджерів Хезболли: вибухівку міг закласти Моссад

Фото: Getty Images

До масового вибуху пейджерів на території Лівану та Сирії може бути причетна ізраїльська спецслужба Моссад.

Пейджери вибухнули у Лівані та Сирії:  чи причетний Моссад

Як повідомляє видання Reuters з посиланням на власні джерела. Моссад заклав невелику кількість вибухівки в 5000 тайванських пейджерів, які замовило ліванське угруповання Хезболла, за кілька місяців до вибухів.

Як зазначає видання, змова готувалася багато місяців до того як пейджери вибухнули.

Високопоставлений чиновник у ліванській службі безпеки заявив, що угруповання замовило 5 000 пейджерів тайванської компанії Gold Apollo, які, за словами кількох джерел, були ввезені в країну навесні.

Співрозмовники в ліванських органах безпеки надали фотографію моделі пейджера AP924, який, як і інші пейджери, приймає і відображає текстові повідомлення, але не може робити телефонні дзвінки.

Бойовики Хезболли використовують пейджери як засоби зв’язку, щоб уникнути ізраїльського відстеження їхнього місцеперебування. Але пристрої були модифіковані ізраїльською шпигунською службою ще на рівні виробництва. 

– Моссад вмонтував у пристрій плату з вибуховим матеріалом, яка отримує код. Це дуже важко виявити, навіть за допомогою будь-якого пристрою або сканера, — розповіли співрозмовники агентства.

Як пише The New York Times, Хезболла звинуватила Ізраїль в організації атаки, але описала обмежені деталі свого розуміння операції. Ізраїль не прокоментував напад і не заявив, що стоїть за ним.

За даними видання, незалежні експерти з кібербезпеки, які вивчали кадри атак, заявили, що очевидно, що сила та швидкість вибухів були спричинені типом вибухового матеріалу.

– Ці пейджери, ймовірно, були певним чином модифіковані, щоб спричинити такі типи вибухів — розмір і сила вибуху вказує на те, що це була не просто батарея, — сказав Мікко Гіппонен, дослідницький фахівець із програмної компанії WithSecure та радник з кіберзлочинності Європолу.

Вибух пейджерів у Лівані та Сирії

У вівторок, 17 вересня, на території Лівану та Сирії масово пейджери вибухнули, внаслідок чого щонайменше 11 людей загинули та понад 2700 отримали поранення.

Як повідомляло видання The Wall Street Journal, пейджери вибухали в кишенях або руках нібито членів підтримуваного Іраном угруповання Хезболла.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-18 13:13:46