Україна і світ

Без спеціальних дієт: експерти про те, як запобігти синдрому подразненого кишечника


Експерти популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе розповіли про симптоми синдрому подразненого кишківника (СПК), фактори ризику та розвіяли міф про спеціальну дієту за такого стану.

Симптоми СПК

– Більшість знає про СПК через симптоми: нудота, діарея, газоутворення, біль у шлунку. Насправді факторами розвитку такого стану є чинники, не пов’язані зі ШКТ, – кажуть фахівці.

Фактори ризику

Серед факторів ризику розвитку СПК експерти назвали такі, як:

  • втома;
  • недостатня кількість і погана якість сну;
  • стрес;
  • загальний тривожний фон.

Тож, за словами медиків, і боротися з цим станом потрібно змінами не в раціоні, а в ритмі життя, зокрема такими, що стосуються психічного благополуччя.

Режим харчування

– Звісно, бувають ситуації, коли певний продукт, наприклад молоко, може бути тригером неприємного стану. Спільно з лікарем ви зможете визначити, чи є у вашому випадку якийсь тригер, – кажуть експерти.

За їхніми словами, якщо це виявиться певний продукт, лікар допоможе розпланувати раціон так, щоб уникнути проявів. Однак тут не йдеться про дієту, різні описи якої можна знайти в мережі, оскільки такої універсальної дієти просто не існує.

Водночас пошук міфічних тригерів може вкрасти у вас час і ресурс, який ви можете спрямувати на підтримку свого психічного здоров’я, резюмують фахівці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Бережи себе

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 14:15:11