Україна і світ

Ніхто не може вимагати від дітей носити шкільну форму – освітній омбудсмен

Фото: УНІАН

Заборона учневі відвідувати заняття через відсутість шкільної форми або “не такий одяг для школи” порушує його право на освіту.

Про це заявили в Службі освітнього омбудсмена у відповідь на численні звернення щодо примусу дітей носити шкільну форму або певну форму одягу на кшталт “білий верх, чорний низ”.

Вимога носити шкільну форму – незаконна

– Батьки повідомляють про шкільні “рейди” під час занять зовнішнього вигляду учнів, які здійснюють педагогічні працівники, адміністрація шкіл. Дітей не допускають до або відсторонюють від занять через зовнішній вигляд, – мовиться у повідомленні.

Зараз дивляться

І закликали педагогів та адміністрацію закладів освіти припинити абсолютно незаконні перевірки, оскільки одяг для школи – це вільний вибір дитини та її батьків.

– Єдиними рекомендаціями до такого одягу є охайність, відповідність сезону, зручність, зокрема під час перебування учнів в укриттях. Жодні вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні, – наголошують у Службі освітнього омбудсмена.

Окрім того, відсторонення дитини від занять і направлення додому для переодягання може загрожувати життю та здоров’ю дитини, бо вона може опинитися будь-де у разі оголошення повітряної тривоги, а не під наглядом вчителя в укритті.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Жодним нормативним документом не передбачено обов’язкове носіння шкільної форми. Тому ця вимога, наведена у статутах, є незаконною. А положення про обов’язкову шкільну форму, яка є у деяких школах, – незаконний документ, який не має юридичної сили, – підсумували у СОО.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-11 17:04:16