Україна і світ

Підліток після травми хребта зробив перші кроки: у Києві задіяли реабілітаційний інтенсив


Реабілітологи Київської обласної дитячої лікарні повідомили про велику медичну перемогу – 15-річний підліток з важкою травмою хребта зробив перші самостійні кроки.

Це можна було б назвати дивом, але насправді це результат копіткої щоденної роботи медиків лікарні, допомогла і сила духу юного пацієнта.

Після пірнання міг назавжди залишитися паралізованим

Перелом п’ятого шийного хребця Євген отримав цього літа, невдало пірнувши з берега в озеро.

Зараз дивляться

Говорячи мовою фахівців, у підлітка було обмеження активних рухів у кінцівках, а за шкалою порушень Американської асоціації спинного мозку (ASIA) його стан вказував на значні ураження.

В Охматдиті хлопчика терміново прооперували, але після російського терористичного обстрілу закладу, пацієнтів для подальшого лікування перевели до інших лікарень. Євген потрапив до Національного інституту раку, а згодом — до Київської обласної дитячої лікарні.

Тут мультидисциплінарна команда вирішила негайно розпочати інтенсивну реабілітаційну програму: щоденні силові вправи, відновлення рухливості у кінцівках, розвиток координації.

Євген заново вчився ходити, сидіти та тримати предмети.

Важливою частиною терапії стало вчасне вертикалізування пацієнта, що запобігає ускладненням і стимулює нервову систему.

Разом боролися за кожен рух

Хлопець боровся за кожен свій рух, хоча, звісно, не обходилося і без моментів відчаю.

Фахівці лікарні підтримували пацієнта, в тому числі музикотерапією, вмикаючи під час занять улюблені пісні хлопця. Це підіймало настрій Євгену та заохочувало до подальшої роботи.

Минув місяць, і спільна наполеглива праця дала перші результати. Дуже вагомі результати – спираючись на предмети, хлопець зробив перші самостійні кроки.

Цьому посприяло і спеціалізоване обладнання, яке лікарня отримала торік завдяки благодійникам з Великої Британії та проекту Kids and Art for Ukraine.

Стельовий підйомник допомагає здійснювати якісну реабілітацію неврологічних хворих, особливо, дітей. Саме завдяки йому безпечно та ефективно проводять вертикалізацію пацієнтів, що є критично важливим на ранніх етапах відновлення.

Попереду у Євгена ще багато роботи, але тепер уже зрозуміло: недугу вдасться побороти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Київська обласна дитяча лікарня

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 15:38:48