Україна і світ

Дитина раптово втратила свідомість: у Чернівцях врятували 7-річного хлопчика з інсультом


У Чернівецькій міській дитячій клінічній лікарні нейрохірурги провели негайне оперативне втручання 7-річному пацієнту, бо лише так можна було врятувати життя дитині.

Маленькому Сашку виконали кістково-пластичну трепанацію черепа із видаленням внутрішньо-мозкової гематоми та артеріо-венозної мальформації.

Ця судинна патологія призвела до різкого погіршення стану дитини на фоні абсолютного здоров’я і фактично спричинила реальну загрозу його життю.

Зараз дивляться

Думали отруєння, виявився інсульт

Семирічний Олександр раптово втратив свідомість на фоні повного благополуччя, дитину швидкою доставили до реанімаційного відділення Хотинської районної лікарні.

У пацієнта спостерігалася нестримна блювота, хлопчик жалівся на головний біль.

Батьки припускали, що у їхнього сина банальне отруєння продуктами харчування, але лікарі мали інше пояснення такого хворобливого стану.

І інтуїція їх не підвела – після дообстеження був діагностований гострий правосторонній мозковий інсульт.

Хотинські лікарі скористалися засобами телемедицини і проконсультувалися із спеціалістами Чернівецької міської дитячої клінічної лікарні. Після цього прийняли рішення негайно транспортувати хворого у Чернівці.

– Ми розуміли ризики транспортування дитини з гострим мозковим інсультом, однак, зробити таку операцію на місці було неможливо, – згадує Аурел Рошка, заступник генерального директора Чернівецької лікарні з хірургії.

Хлопчика привезли зі стійким порушенням свідомості, тож хірурги терміново розпочали готувати його до операції.

– За цей час ми також провели додаткову консультацію із колегами Інституту нейрохірургії у Києві, – розповідає Аурел Рошка.

Висновок київських колег підтвердив правильність дій чернівецьких лікарів. Щоб врятувати життя хворого, потребувалася негайна операція.

Як рятували Сашка

Операція пройшла успішно! Вже наступного дня дитину відключили від апарату ШВЛ, а ще через день – до хлопчика повністю повернулася свідомість, він упізнав маму…

На повторному післяопераційному КТ-обстеженні підтвердилося – гематома повністю усунута, гідроцефалія у шлуночковій системі мозку розсмоктується, динаміка одужання дитини позитивна.

Станом на сьогодні Сашко самостійно сидить, їсть, із підтримкою мами починає ходити, декілька кроків навіть робить самостійно.

Усі нейрохірурги і інші члени медичної команди, що оперувала хлопчика, почуваються щасливими, адже вдалося врятувати дитину у здавалося б безнадійній ситуації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Чернівецька міська дитяча клінічна лікарня

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 14:17:04