Україна і світ

Як змінилася мовна ситуація в Україні під час війни: результати

Фото: Depositphotos

Після повномасштабного вторгнення Росії підтримка усунення російської мови з офіційного спілкування в Україні досягла рекордного рівня. Лише невелика частина опитаних бачать її як другу державну.

Факти ICTV дізнавалися, яка мовна ситуація в Україні у 2024 році.

Українська мова під час війни: результати опитування КМІС

Опитування КМІС засвідчило кардинальні зміни у ставленні українців до російської мови. Якщо у 1997 році лише 18% підтримували її усунення з офіційного спілкування, то зараз цей показник зріс до рекордних 66%. Хоча 24% респондентів не проти її використання в окремих регіонах. Лише 3% опитаних бачать російську мову як другу державну.

Зараз дивляться

Опитування виявило цікаву залежність між віком респондентів і їхнім ставленням до російської мови. Молодь (18-29 років) демонструє найвищий рівень підтримки усунення російської мови з офіційного спілкування (84%), тоді як серед старшого покоління цей показник поступово знижується.

Водночас мовне середовище також відіграє важливу роль: навіть серед російськомовних громадян значна частина виступає за обмеження використання російської мови в офіційному спілкуванні.

Загальна тенденція та регіональні відмінності

Найбільш виражена тенденція до усунення російської з офіційного спілкування спостерігається на Заході країни, де 80% респондентів підтримують повну відмову від неї. Навіть серед тих, хто допускає можливість регіонального використання російської, переважна більшість (14%) проти такого статусу у своїх областях.

У центральній частині України також домінує негативне ставлення до офіційного статусу російської мови: 69% опитаних виступають за її повне усунення, а ще 18% не бажають бачити її офіційною у своїх регіонах, але допускають застосування в інших областях.

Найбільш помітна динаміка змін відбувається на Півдні та Сході України. Незважаючи на традиційно сильні позиції російської мови в цих регіонах, сьогодні більшість мешканців Півдня (54%) виступають за її повне усунення з офіційного спілкування. На Сході цей показник зріс з 3% у 2015 році до 40% у 2024 році.

Мовна ситуація в Україні: статистика

Хоча 30% опитаних з Півдня допускають регіональне використання російської, лише 12% бажають бачити її офіційною у своїх областях. Решта або проти такого статусу, або виступають за повне усунення.

Скрин: Київський міжнародний інститут соціології (КМІС)

На Сході України 52% опитаних або виступають за повне усунення російської, або проти її офіційного статусу в своїх регіонах. Хоча 43% вважають, що російська може бути офіційною в окремих регіонах, 12% з них проти такого статусу у своїх областях.

Повномасштабна війна Росії проти України призвела до кардинальних змін у ставленні українців до російської мови. Зокрема, різко зросла кількість тих, хто вважає, що російську мову не варто вивчати в школах: з 8% у 2019 році до 52% у 2023-му.

Крім того, станом на лютий 2024 року більшість українців (66%) виступають за усунення російської мови з офіційного спілкування. Ці дані свідчать про значне посилення проукраїнських настроїв у суспільстві.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера з 17 до 23 лютого 2024 року Київським міжнародним інститутом соціології. До дослідження було залучено 1 052 респонденти віком від 18 років і старше, які проживають на території України (за винятком тимчасово окупованих територій та громадян, які виїхали за кордон після початку повномасштабного вторгнення).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 10%, 1,5% – для показників, близьких до 5%.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-04 15:42:40