Україна і світ

Парламент Румунії схвалив законопроєкт про передачу ЗРК Patriot Україні

Фото: Getty Images

У вівторок нижня палата парламенту Румунії схвалила законопроєкт, який дозволяє передати Україні системи протиракетної оборони Patriot.

Про це пише Reuters.

Румунія передасть Україні ЗРК Patriot

Румунія, член НАТО з 2004 року, має 650 км спільного кордону з Україною, і на її територію неодноразово потрапляли уламки російських безпілотників, оскільки Москва атакує українські порти, розташовані по той бік Дунаю.

Зараз дивляться

У понеділок румунський уряд направив відповідний законопроєкт до парламенту на затвердження.

Після того, як президент Румунії Клаус Йоганніс підпише закон, очікується, що уряд видасть розпорядження про передачу системи ПРО Patriot.

Румунія вирішила передати Україні одну зі своїх двох діючих зенітно-ракетних комплексів Patriot. Це один з п’яти таких комплексів та інших стратегічних засобів протиповітряної оборони, які країни НАТО пообіцяли передати українським військам. Умовою для країн НАТО було те, що цей комплекс буде замінений на інший Patriot пізніше.

У схваленому парламентом законопроєкті йдеться про те, що заміна системи Patriot від США не повинна коштувати більше, ніж Румунія спочатку заплатила за одиницю, і що витрати будуть покриті з “іноземних джерел, що не підлягають поверненню”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У 2017 році Румунія підписала угоду на купівлю Patriot вартістю $4 млрд, що стало найбільшим контрактом на закупівлю на сьогоднішній день. На сьогодні вона отримала чотири системи, дві з яких вже експлуатуються.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-03 17:07:38