Україна і світ

Переміг агресивний рак: у Києві врятували чотирирічного хлопчика з рабдоміосаркомою


Команда Охматдиту врятувала життя чотирирічного Діми, який майже половину свого життя провів у лікарні, борючись з одним із найагресивніших видів раку — ембріональною рабдоміосаркомою четвертої стадії.

Що таке ембріональна рабдоміосаркома

Це агресивний вид раку, що виникає з незрілих клітин, які зазвичай розвиваються в м’язову тканину різних частинах тіла.

Ембріональна рабдоміосаркома швидко розростається і стрімко поширюється на інші органи.

Зараз дивляться

Через агресивний характер захворювання, лікування складне і тривале, але воно вкрай необхідне для ремісії і підвищення шансів на виживання.

Складний діагноз

В Діми хвороба вразила черевну порожнину. У серпні 2022 року хлопчик був терміново госпіталізований до Охматдиту у відділення абдомінальної хірургії з серйозними симптомами – збільшений живіт, висока температура, інтоксикація, сильний біль.

Після обстеження лікарі виявили масивне новоутворення черевної порожнини. Найбільша частина пухлини вразила печінку, підшлункову залозу, кишківник, брижу та сальник.

Через стрімке зростання і активне продукування рідини, новоутворення спричиняло серйозні ускладнення. Для встановлення точного діагнозу необхідно було провести біопсію.

Однак під час операції у хлопчика зупинилося серце. Попри всі ризики реанімації, медики змогли успішно завершити біопсію. Оскільки від правильного діагнозу залежав подальший план лікування.

Врешті-решт було встановлено, що це ембріональна рабдоміосаркома четвертої стадії, і Діму перевели до онкологічного відділення.

Лікування раку

Стан дитини погіршувався. Живіт продовжував збільшуватися, до того ж почала розвиватися декомпенсована дихальна недостатність через тиск пухлини на легені.

Тож мультидисциплінарна команда хірургів, онкологів та реаніматологів була змушена провести ще одне термінове втручання з метою видалення найбільших пухлинних вузлів, щоб знизити внутрішньочеревний тиск.

Далі виникла нова проблема: через значний розмір новоутворення медики не могли повністю закрити черевну порожнину.

Тому живіт тимчасово закрили спеціальною плівкою. Діма провів близько місяця у реанімації з відкритою черевною порожниною, що підвищувало ризик інфекційних ускладнень.

Щоби дати синові шанс на порятунок, батьки погодилися на специфічне лікування, адже кожна хвилина життя дитини могла стати останньою.

За словами онколога Сергія Ляшенка, цей випадок був першим в історії Охматдиту, коли лікарі проводили хіміотерапію в умовах реанімації з відкритою черевною порожниною. Але після цього пухлина почала зменшуватися.

Це дало змогу розпочати серію операцій для закриття черевної порожнини. В результаті цих процедур було видалено уражену частину кишечника та сформовано стому.

Боротьба триває

Стан Діми стабілізували, і хлопчик продовжив боротьбу з хворобою. Після дев’яти курсів хіміотерапії та променевої терапії, пухлина зменшилась на 95%.

Проте в березні 2024 року стався рецидив, що вимагало нового хірургічного втручання та другого курсу  хіміотерапії.

Сьогодні незважаючи на всі труднощі, Діма перебуває в ремісії.

І хоча рак відступив, хлопчик продовжуватиме проходити регулярні контрольні обстеження, щоб запобігти можливим рецидивам.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: НДСЛ Охматдит

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-30 13:11:57