Україна і світ

Ліки для лікарів: чому медикам необхідна психологічна допомога


Тримати усмішку і підбадьорювати пацієнтів навіть у найскладніші моменти – вже звичка для медпрацівників. Особливо у прифронтових регіонах України.

Про свою втому як фізичну, так і психологічну медики часто забувають.

Чому треба боротися зі стресом

Стрес має позитивний вплив в критичних ситуаціях, коли організм збирається і це допомагає вижити. Однак тривалий стрес виснажує захисний механізм. Тому важливо підтримувати ментальне здоров’я.

Зараз дивляться

– Наші медпрацівники в такий час надають допомогу пацієнтам у великій емоційній напрузі. І психологічна допомога, яку саме потрібно отримувати персоналу, вона дасть змогу нам надавати більш якісні послуги, – каже медичний директор Тамара Сорочан.

Національна агенція гуманітарної допомоги Zdorovi постійно відстежує потреби медзакладів.

Вона виявила, що в часі війни українські лікарі бояться навіть зізнатися, що перевтомлені.

82% опитаних лікарів і медсестер запевнили – не потребують жодної психологічної підтримки.

Однак фахівці стверджують – медперсонал, особливо у прифронтових регіонах потребує професійної допомоги.

Часто лікарі працюють на декілька ставок. Навантаження зросло. Тому є поняття – втома від емпатії – тобто необхідності постійно співчувати пацієнтам.

Психологічна допомога для медиків

Тому фахівці розробили програму психологічної підтримки Ліки для лікарів. Це групові лекції та індивідуальні консультації.

– Такі тренінги надають можливість бути більш професійною в моїй офтальмологічній практиці, і надавати людям допомогу, бо, коли ми сидимо в підвалі, то люди нервують, особливо діти, жінки вагітні, – ділиться лікар-офтальмолог Тетяна.

Проект запустили в Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях. Там чи не найвищий рівень стресу, і емоційно-професійне виснаження.

Психологи вчать медперсонал прислухатися до себе.

Фізичний стан і психічне здоров’я, саме це впливає на мотивацію, на зацікавленість, на кількість помилок, які можуть бути допущені при діагностиці та лікуванні пацієнтів.

– Наше головне завдання – надати їм можливість сформувати певні знання про те, як реагувати , що робити в таких ситуаціях і сформувати певні навички, самовідновлення, – розповіла тренер-психолог Ірина Пивоварчик.

За даними засновниці національної агенції гуманітарної допомоги Zdorovi Наталії Тулінової, лише 8% лікарів зверталися по допомогу до психологів, які працюють при лікарнях.

Є недовіра до збереження анонімності та досвіду фахівців. Тому для консультацій лікарів на свої тренінги ретельно обирають психотерапевтів.

Наталя сподівається, що вчасно надана психологічна підтримка вбереже лікарів від розчарування в професії, вигорання та виїзду закордон.

– Молоді лікарі туди не приїдуть, там нема, де жити , там нема, де влаштувати карєру. Лікар з великим досвідом, тим більше туди не приїде, тому що в нього є вже певна репутація в своєму регіоні, і він там має постійно системний потік пацієнтів. Тому за кожного, хто там залишається, ми сьогодні просто маємо боротися, – говорить Наталія Тулінова.

Програма запрацювала завдяки міжнародній підтримці та сприянню Національної Служби Здоров’я і міністерства охорони здоров’я України.

Проєкт вже показав свою ефективність – лікарі почали частіше звертатися до психологів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Найближчим часом планують запустити тренінги у Сумській, Чернігівській та Харківській областях. Адже допомога тим, хто рятує життя – це частина боротьби за майбутнє України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-29 12:48:07