Україна і світ

Як їжа впливає на настрій: експерти пояснили, що краще їсти


Дослідження показало, що коливання цукру в крові тісно пов’язане з підвищеним ризиком виникнення тривоги та депресії.

Учені пояснили, що дієта відіграє значну роль у формуванні психічного здоров’я, особливо у жінок.

Що їсти, щоби був гарний настрій

Одним із ключових факторів, що впливає на настрій, є глікемічний індекс продуктів.

Зараз дивляться

Згідно з дослідженнями, вуглеводи з високим глікемічним індексом провокують стрибки рівня цукру в крові. Це підвищує ризик розвитку депресії та тривожних розладів.

Натомість продукти з низьким глікемічним індексом, як-от цільнозерновий хліб або пропарений рис, сприяють стабілізації рівня цукру в крові та зменшенню ризику психічних розладів.

Як їжа впливає на настрій

До того ж внаслідок коливань цукру виникають гормональні зміни. Це також відіграє значну роль у формуванні настрою.

Наприклад, різке підвищення рівня цукру активує вироблення дофаміну – гормону задоволення. Це може спричиняти короткострокове покращення настрою.

Однак у довгостроковій перспективі стрімке зростання рівня цукру може призводити до викиду адреналіну. Такі зміни є причиною появи тривоги, страху або агресії.

Важливо розуміти, що кожен організм є індивідуальним, тому й реакція на деякі продукти може відрізнятися. Це залежить від статі, генетики, способу життя, мікробіому кишківника та інших факторів.

Спільним для всіх є те, що стабілізація рівня цукру в крові шляхом правильного харчування може сприяти покращенню психічного стану.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: The Conversation

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 15:35:45