Україна і світ

Рак молочної залози 0 стадії: онколог про те, коли ставлять такий діагноз і який прогноз


Рак молочної залози, зазвичай, розвивається поетапно, і стадія 0 раку молочної залози, або ж протокова карцинома – це коли рак обмежується внутрішньою частиною молочної протоки та є неінвазивним, тобто, не зачепив іще інші органи і сусідні тканини.

Старший консультант відділу хірургічної онкології молочної залози лікарні Nanavati Max Super Specialty Hospital в Мумбаї Гарвіт Чіткара зазначає, що хоча рак молочної залози 0 стадії не загрожує життю, він вважається попередником інвазивного раку.

– Тому конче важливо одразу почати його лікування, щоб запобігти прогресуванню раку до більш запущеної стадії, – наголошує лікар.

Варіанти лікування протокової карциноми

Гарвіт Чіткара зазначає, що лікування переважно хірургічне. Варіанти:

Зараз дивляться
  • лампектомія (видалення аномальних клітин і краю навколишньої тканини);
  • мастектомія (видалення однієї чи обох грудей).

Крім того, після лампектомії часто призначають променеву терапію, щоб зменшити ризик рецидиву.

– У деяких випадках рекомендують гормональну терапію, якщо встановлено, що ракові клітини позитивні щодо гормональних рецепторів, – додає Чіткара.

Прогноз лікування раку молочної залози 0 ступеня

Лікар застерігає, попри те, що рак молочної залози 0 стадії не є безпосередньо загрозливим для життя, якщо його не лікувати, хвороба може швидко прогресувати.

Тоді ракові клітини починають поширюватися за межі проток у навколишню тканину молочної залози та, потенційно, в інші частини тіла.

– Але гіпердіагностика та надмірне лікування теж є потенційними ризиками, оскільки деякі випадки протокової карциноми можуть ніколи не перейти в інвазивний рак, – попереджає лікар.

Тож агресивне лікування в таких випадках лише погіршить прогноз.

Симптоми раку молочної залози 0 стадії

За словами лікаря, рак молочної залози 0 стадії рідко викликає помітні симптоми, тому, зазвичай, виявляється під час звичайного скринінгу, зокрема мамографії.

У деяких випадках для підтвердження діагнозу може бути призначена біопсія.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: OnlyMyHealth

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 13:27:19