Україна і світ

Небезпечна брехня: МЗС спростували заяви РФ про плани України щодо АЕС та брудних бомб

Фото: Depositphotos

Російська Федерація може знову спробувати реалізувати ядерну провокацію, застосувавши так звану брудну бомбу.

Про це повідомив очільник Центру протидії дезінформації при РНБО Сергій Коваленко, реагуючи на російські дописи у медіа. Згодом загрозу провокацій прокоментували в українському МЗС.

Можлива підготовка до провокації РФ – ЦПД

– Росія може готувати ядерну провокацію. В них не спрацював сценарій звинуватити нас в тероризмі і наступі на Курську АЕС, тепер вони брешуть про “брудну бомбу” і нашу можливу провокацію, – написав Коваленко, додаючи публікацію російських медіа.

На думку очільника ЦПД, це є свідченням того, що Росія може готувати теракт.

Зараз дивляться

Брудні бомби та удари по АЕС – реакція МЗС України

Своєю чергою речник МЗС Георгій Тихий заявив, що зовнішньополітичне українське відомство спростовує повідомлення пропаганди РФ про нібито плани України застосувати “брудні бомби” або атакувати АЕС.

– Ми спостерігаємо черговий сплеск божевільної російської пропаганди про нібито плани України застосувати «брудні бомби» або атакувати атомні електростанції. Офіційно спростовуємо ці неправдиві повідомлення. Україна не має ані наміру, ані можливості здійснювати будь-які подібні дії. Росія має припинити поширювати небезпечну брехню, – написав він.

Георгій Тихий нагадав, що Україна завжди була і залишається відданим членом ДНЯЗ:

Ми не маємо жодних “брудних бомб” і не плануємо їх здобувати. Коли Росія вперше поширила цю нісенітницю у 2022 році, ми запросили місію МАГАТЕ, яка повністю спростувала цю брехню. З того часу нічого не змінилося, – зазначив речник МЗС.

Фейки РФ про “брудну бомбу” України

Восени 2022 року, на тлі провалу російського фронту, колишній глава Міноборони Росії Сергій Шойгу зателефонував міністрам оборони кількох країн НАТО, у розмові з якими стверджував, що Україна нібито готується застосувати “брудну бомбу”, що являє собою суміш вибухових речовин і радіоактивних матеріалів.

У відповідь на це генсек НАТО Єнс Столтенберг вказував, що твердження Росії, що Україна начебто має намір застосувати “брудну бомбу” на власній території, є абсурдними.

Тоді ж гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі погодився направити в Україну експертів для перевірки об’єктів, на яких, за твердженням РФ, нібито відбувається розробка “брудної бомби”.

Держдеп США вже коментував ці заяви, сказавши, що Росія зіткнеться з наслідками, якщо застосує будь-яку ядерну зброю в Україні, зокрема “брудну бомбу”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Водночас американський президент Джо Байден попередив Росію про застосування “брудної бомби” в Україні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-17 00:13:10