Львівський портал

В Одесі ліквідували групу російського ГРУ, яка готувала силове захоплення влади

В Одесі нейтралізували оперативно-бойову групу воєнної розвідки Росії, яка готувала силове захоплення влади та мала атакувати Сили оборони України з тилу. Про це повідомляє Служба безпеки України.

«Військова контррозвідка Служби безпеки та ДБР нейтралізували оперативно-бойову групу воєнної розвідки рф в Одесі. У результаті спецоперації в обласному центрі затримано керівника ворожого осередку та його «праву руку», – йдеться в повідомленні.

За інструкцією російської спецслужби ще на початку повномасштабного вторгнення рф зловмисники готувалися до силового захоплення держустанов на Одещині. Окрім штурмів адмінбудівель фігуранти мали атакувати Сили оборони з тилу, якби окупанти наближалися до портового міста.

Утім, після невдач рашистів на фронті цю оперативно-бойову групу перевели в режим очікування і активували лише влітку 2024 року, коли вона отримали таємні завдання.

За матеріалами справи, резидентом (старшим) агентурно-бойової групи російського гру був 49-річний мешканець тимчасово окупованого Криму.

Після захоплення півострова він переїхав до Одеси, де на початку повномасштабної війни почав формувати оперативно-бойові загони під виглядом декількох громадських організацій.

Для загалу ГО займалися питаннями військової історії, екології та юриспруденції, а насправді створили підпільні групи: снайперів, розвідки, зв’язку, оперативного забезпечення і одну з основних – штурмову групу.

У підборі потенційних кандидатів фігуранти надавали перевагу громадянам із спеціальними навичками, досвідом ведення бойових дій або вузькопрофільним спеціалістам.

У разі захоплення Одеси учасникам групи обіцяли «посади» у місцевій окупаційній адміністрації рф.

Спецслужба також інформує, що загалом фігуранти завербували до складу ворожого осередку більше ніж два десятки людей, які підпорядковувалися своєму керівнику за принципами військової ієрархії.

Усі вони перебувають під слідством, тривають комплексні заходи щодо притягнення їх до відповідальності за злочини проти України.

Під час обшуків у фігурантів, окрім зброї і тактичного спорядження, вилучено інструкції з підривної діяльності, холодну зброю, зокрема з логотипом спецслужб РФ, і комп’ютерну техніку з доказами незаконної діяльності.

Слідчі  повідомили затриманим про підозру за статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою групою осіб), ч. 1, 3 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань).

Затримані перебувають під вартою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-23 11:04:01