Україна і світ

Знищення мостів у Глушківському районі Курщини залишить росіян відрізаними від РФ – Том Купер

Найбільша концентрація російських військ знаходиться у Великосолдатському районі Курської області, де вздовж лінії розмежування ЗС РФ змогли розмістити близько 5 тис. військових.

Водночас, росіяни можуть бути відрізані від території Росії, якщо в Глушківському районі Курської області будуть підірвані всі мости через річку Сейм.

Про це у своєму блозі пише австрійський військовий аналітик Том Купер, що спеціалізується на історії бойової авіації.

Зараз дивляться

Ситуація в Курській області – оцінка Тома Купера

За оцінкою дослідника, у секторі Глушково росіяни тільки зараз зрозуміли, що втратили населений пункт Снагость.

– І це вже 4-5 днів тому… Цікаво, скільки часу їм знадобиться, щоб зрозуміти, що вони втратили і Внезапне… Насправді 103-тя ТД (і підкріплення) тим часом перебуває… ну… “набагато західніше від Снагості” (і Внезапного). Міст у Глушковому (через річку Сейм) знову потрапив під удар JDAM (здається, вже втретє або вчетверте), і, за чутками, цей удар зробив його непридатним, – пише він.

За його інформацією, на річці Сейм є ще два мости, які розташовані на захід від моста поблизу зазначених населених пунктів – один у Званому і один у Карижі.

– Міст у Званому теж постраждав сьогодні вранці. Якщо всі три будуть виведені з ладу, росіяни, які залишилися в Глушківському районі (залишки 17-го і 18-го прикордонних батальйонів ФСБ, близько 700 з гаком військовослужбовців, плюс тисячі цивільних осіб, яких насильно евакуюють), виявляться відрізаними від решти Росії. Ситуація там настільки критична, що влада (читай: ФСБ) оголосила, що якщо люди не евакуюються, то їх відключать від постачання, – пише дослідник.

Фото: Tom Cooper

Пізніше Том Купер додав, що, спираючись на чутки, “сьогодні вдень усі мости через Сейм на захід від Коренєвого були виведені з ладу, і банди ФСБ тепер у паніці просуваються річкою на човнах“.

Щодо Кореневого, то там колону підкріплень ЗС РФ, що рухалася з Рильська в бік Кореневого, знищили – ймовірно, JDAMами, минулої ночі.

– Утім, це було б надто пізно, бо не тільки Толпине перебуває під контролем ЗСУ, а й Количівка теж. Таким чином, російський гарнізон у Кореневому відрізаний від Рильська. При цьому не схоже, щоб більша частина міста залишалася в руках росіян. Фактично, це тільки його західна частина, – пише оглядач.

Він також докладає карту, щоб було зрозуміліше, про які населені пункти йдеться.

Фото: Tom Cooper

– На північ/північний схід від Кореневого: Олександрівка також перебуває під контролем ЗСУ і фактично використовується як база для безлічі рейдів на північ – у Рильськ, Льгов… і далі. Тільки сьогодні вранці рух трасою Е38 від Курська до Рильська було перервано щонайменше в чотирьох різних точках, – пише він.

На напрямку Льгов-Кромські Бики 11-та ВДВ (імовірно, йдеться про 11-ту окрему гвардійську десантно-штурмову бригаду РФ, – Ред.) і придані елементи різних підрозділів ЗС РФ, були вибиті з Олівки і Дурівки.

– Фактично, ті, хто були в таборі, виявили, що у них є термінові справи далі на північ, тож увесь район від (принаймні) навколо Південного через Дяківку до Волжина і Каучука тепер перебуває під контролем ЗСУ. Я тільки не впевнений, що росіяни вже просунулися від Кромських Биків до Курська або Москви, – пише він.

Щодо Великосолдатського напрямку, то тут, зазначає Том Купер, “багато російських військ” – приблизно 5 тис., можливо, більше, пише він. Усі вони розгорнуті вздовж лінії Дурове – Бобрик (яка, можливо, перебуває під контролем ЗСУ), можливо, Ржави, можливо, Великого Солдатського і аж до Бірюківки (ЗС РФ) та Будища (ЗС РФ).

– Але ЗСУ завдає їм багато клопоту регулярними рейдами до Шагарового, Ізвікового і подібних місць. Як зазначено на карті вище, у мене немає чіткого уявлення про те, чи є в цьому районі “зв’язкова лінія фронту”, як немає й інших ідей про те, що саме там відбувається. Але, судячи з того, що я чую про хаос у російському командуванні, я сумніваюся, що хтось там будує якісь польові укріплення. Насамперед за це відповідає ФСБ, і так вийшло, що ФСБ займається своїми справами: наприклад, контролює лінію фронту, що будується вздовж E38, – пише він.

На напрямку Малий Кам’янець і Комунар, за оцінкою Тома Купера, зосереджена найбільша кількість російських військ, які розквартировані на південному заході Курської області.

– Тільки тому, що багато хто з них все ще тікає із Суджі, Уланок і Білиці (всі вони перебувають під контролем ЗСУ). І тому, що два полки Ахмат, дислоковані там, зайняті тим, що зупиняють і відправляють назад усіх росіян, які не дуже-то рвуться захищати Батьківщину… Інша велика концентрація ЗС РФ, як і очікувалося, має бути в районі Білої. Між цим місцем і українським кордоном – усе під контролем ЗСУ, – резюмує він.

Детальніше з хронологією подій і картою бойових дій на Курщині, ви можете ознайомитися в нашому матеріалі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Necro Mancer

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-16 23:35:34