Україна і світ

Довідка про щеплення: хто видає та як отримати в Україні у 2024 році

Карта профілактичних щеплень — медичний документ, який містить перелік щеплень, проведених людині протягом певного часу. Він заповнюється на кожного новонародженого й на дитину, яка вперше надходить під нагляд амбулаторно-поліклінічного закладу та отримує вакцинацію. Перелік необхідних щеплень визначено в Наказі МОЗ України №1 від 10 січня 2006 року.

Хто видає медичну довідку про щеплення та як її отримати в Україні у 2024 році — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Що таке довідка про щеплення

Кожна дитина має бути вчасно вакцинована згідно з календарем профілактичних щеплень. В Україні документом, який підтверджує вакцинацію, є карта профілактичних щеплень форма № 063/о. У довідку про щеплення вноситься інформація про проведення вакцинації чи ревакцинації, а також про здійснення проб на туберкульоз.

Зараз дивляться

Такий документ, як правило, потрібно брати дитині під час влаштування до школи, садочка або іншого освітнього закладу. Довідки дадуть змогу медпрацівникам навчальних закладів ознайомитись із наявністю чи відсутністю щеплень у дитини.

Карту імунізації варто зберігати, щоб у дорослому віці людина знала, від чого її вакцинували або не вакцинували в дитинстві.

Де зберігається та хто видає медичну довідку про щеплення

Форма № 063/о може зберігатися в дитячій медичній картці, а також в архіві поліклініки за місцем спостереження. За переїзду до іншого населеного пункту, карта профілактичних щеплень видається на руки, щоби передати в заклад за місцем нового проживання.

Також копія цього документу надається за місцем навчання. Тож, у разі необхідності, за інформацією про вакцинації дитини можна звернутися до школи або іншого навчального закладу.

Окрім карти профілактичних щеплень форма № 063/о, записи про щеплення можуть бути зазначені в таких документах:

  1. Історія розвитку дитини, форма № 112/о;
  2. Медична карта амбулаторного хворого, форма № 025/о;
  3. Електронна система охорони здоров’я (ЕСОЗ або eHealth);
  4. Міжнародне свідоцтво про вакцинацію та в інших медичних документах.

Довідка про щеплення: хто видає та як отримати

Довідку про щеплення виписує лікар педіатр або лікар загальної практики сімейної медицини. Інформація про вакцинацію переносяться з карти вакцинації дитини.

Як отримати довідку про щеплення дорослому?

Для того, щоб отримати довідку про щеплення, необхідно зв’язатися з лікарем, із яким було укладено декларацію, або з відповідальним представником медичного закладу із запитом про отримання довідки про щеплення або для внесення медичних записів до ЕСОЗ.

Лікар чи медзаклад вносять інформацію про вакцинацію до ЕСОЗ на підставі записів у паперовій первинно-обліковій медичній документації. Якщо можливості внести інформацію до ЕСОЗ немає, медичний працівник формує довідку про проведені щеплення із використанням відомостей карти профілактичних щеплень форма № 063/о (яка має зберігатися в лікаря чи в медичному закладі) та відомостей, що вже були внесені в ЕСОЗ.

Довідка про щеплення формується або в електронному вигляді з накладанням електронного цифрового підпису, або видається в паперовій формі з підписом працівника, який її сформував, та печаткою медзакладу. Електронний документ надсилається людині засобами електронної комунікації, а паперовий документ видається їй особисто.

Зазначимо, якщо в людини немає документального підтвердження вакцинального статусу, тоді вважається, що вона не робила щеплень, і курс вакцинації доведеться починати спочатку.

Для дитини, у разі втрати карти профілактичних щеплень, батькам необхідно звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря, карту профілактичних щеплень буде поновлено.

Карта профілактичних щеплень виглядає так:

Дізнатися, як підтвердити вакцинальний статус особі, яка виїхала за кордон, можна за посиланням.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 15:30:09