Україна і світ

«Мобілізація: випробувано на собі»: як не зламати ложку об сухпай

Харчуватися тоді доведеться сухпаєм — армійським сухим пайком.

Про те, чи можна не зламати ложку об сухпай ЗСУ та чи не роздере він горло, читайте у черговій публікації з рубрики «Мобілізація: випробувано на собі».

Зелені пакети: один великий і три менші

Польовий вихід, тривала далека дорога, виконання завдання — все це унеможливлює забезпечення військових гарячою їжею чи самостійне її приготування. Саме для цих та подібних ситуацій створено сухий пайок — індивідуальний раціон харчування.

Сухпай — це набір відповідно оброблених та упакованих продуктів, достатній для того, щоб забезпечити потреби організму в поживних речовинах на певний період часу. Зазвичай ідеться про добовий раціон, хоча поширеними є також сухпаї, призначені для разового приймання їжі.

Стандартний сухпай ЗСУ — це великий ядуче зеленого кольору міцний пластиковий пакет, який містить три менших — «Сніданок», «Обід» та «Вечерю» відповідно. Таке пакування дуже зручне, адже залежно від ситуації можна взяти із собою як цілий набір, так і якусь одну з його частин.

Щоб не брати нічого зайвого, можна також завчасно повністю розпакувати увесь сухпай і вибрати з нього лише те, що вам знадобиться. Це легко зробити, оскільки всі продукти у менших пакетах мають також окреме пакування.

Фото Олени Худякової / АрміяInform

Усередині наборів — повний фарш

Кожен із трьох менших пакетів містить набір продуктів, призначених відповідно для сніданку, обіду та вечері. Найбільшим та найситнішим є обідній набір, два інші — менші.

Усередині пакетів — головна страва (або в разі обіду — дві — Авт), інші продукти та необхідне столове приладдя. Серед додатків — цукор, сіль, перець, чай, кава, сухарі, галети, джем або мед тощо. З приладдя — вологі й сухі серветки та пластикова ложка.

Варіантів меню сухпаїв кілька, мені доводилось їсти гречану, перлову, рисову, пшеничну каші з куркою, яловичиною, свининою, грибами та овочами. В обідньому меню передбачена також рідка їжа, зазвичай траплявся суп.

Все, що доводилось їсти, цілком придатне для споживання, цілком поживне й здебільшого смачне (особливо коли голодний і нічого іншого немає й не передбачається). У порціях доволі багато м’яса, та й вегетаріанські варіанти достатньо калорійні.


Холодний суп їсти можна, але краще не треба

Основні страви упаковані у спеціальні реторт-пакети, які прийшли на заміну жерстяній тарі. Харчі можна їсти просто із цих пакетів як холодними, так і попередньо розігрівши.

Під час польових виходів на навчання чи переміщень ситуації будуть різними, тож інколи доведеться задовольнятися холодною кашею і / або супом. Зрештою, за відсутності інших варіантів, пакет можна розігріти навіть теплом власного тіла — це дасть цілком прийнятну для споживання температуру.

Утім, якщо кашу умовно кімнатної температури їсти хоч і не комфортно, то прийнятно, то з рідкою їжею гірше — споживати її нерозігрітою доволі неприємно. Тому без крайньої потреби ми намагалися цього не робити.

Оптимальний варіант розігріти вміст пакета — покласти його на кілька хвилин у гарячу воду. Можна також покласти реторт-пакет на певний час на щось добре розігріте, але не розпечене до нестерпної температури — прогрітий двигун, автомобільну пічку, будь-яку нагріту в той чи інший спосіб поверхню.

Ложка із сухпаю — одноразова, носіть з собою металеву

У типовому сухпаї є пластикова ложка, однак не розраховуйте на те, що нею можна буде скористатися набагато більше ніж один раз. Найімовірніше, вона зламається, якщо не під час найпершого прийому їжі, то вже точно під час транспортування та спроб подальшого вжитку.

Серед побратимів, щоправда, траплялись віртуози, які примудрялися зберігати пластикову ложку із сухпаю тижнями і їсти нею навіть на пункті постійної дислокації. Однак для переважної більшості такі непересічні здібності збереження військового майна були недоступними.

Тому слід вкотре наголосити, що зручна велика металева ложка — це один із найважливіших предметів, які слід узяти із собою до війська. Дуже помічною стане також металева кружка — з неї можна і супу поїсти, і чаю попити — аби тільки була така змога.


На самих сухпаях довго не витримати

Прожити кілька днів на самих сухпаях, особливо якщо є змога їх розігрівати, цілком посильне завдання. Навряд чи такий досвід буде надто приємним, однак і нестерпним його не назвеш.

Інша справа, якщо споживання сухпаїв затягнеться, розігріти їх змоги не буде, а в пакетах, як на зло, траплятимуться одні й ті самі продукти. У такому разі типовий раціон набридне всерйоз і надовго.

Утім, у навчальному центрі з такою ситуацією мобілізований, найімовірніше, не стикнеться. Польові виходи під час базової загальновійськової підготовки передбачені на кілька днів і зазвичай, принаймні у частині з них, є змога так чи інакше розігріти вміст реторт-пакетів.

 

Бонус — іноземні сухпаї

Приємним бонусом можуть стати іноземні сухпаї, які надають Україні країни-партнери. Мені, наприклад, довелось у різний час споживати американський, британськийканадський і польський сухі пайки. АрміяInform писала також про сухпаї з ЛитвиФранціїНімеччини.

Не можна, до речі, сказати, що іноземні військові сухпаї були чимось принципово кращими за українські. Поряд із цікавими смаколиками там траплялися також майже неїстівні продукти, бо деякі звичні для іноземців страви видавалися нам дивними.

Звиняйте, але банани… є: чим годують мобілізованих у навчальному центрі
Звиняйте, але банани… є: чим годують мобілізованих у навчальному центрі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У наступній публікації циклу «Мобілізація: випробувано на собі» читайте про те, чи важко мобілізованому в 40+ витримати армійські навантаження.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-07-29 06:00:24