Суспільне мовлення

“Головне – щоб син почав розмовляти”. Історії дітей, яким відновлюють слух у Львові

Трирічні Діана та Матвій народилися з вадами слуху. У Центрі дитячої медицини лікарні “Охматдит” їм провели оперативні втручання зі встановлення слухових імплантів. Операції пройшли успішно.

Суспільне поспілкувалось із батьками пацієнтів.

Трирічна Діана має глухоту 4 ступеня, дівчинка майже не чує. Дитина народилася на 26 тижні із вагою 730 грамів. Про те, що у дівчинки глухота, батьки дізнались, коли Діані був рік.

“Ми випадково дізнались, що дитина не чує. В неї дуже розвинутий зір, коли трясли іграшками, вона дивилася та реагувала, і ми не знали, що вона має втрату слуху”, — розповіла мама Діани Катерина Дерега.

Сімʼя із міста Миколаїв Миколаївської області. Переїхали до Луцька на початку повномасштабного вторгнення. Інформацію про можливість кохлеарної імплантації для відновлення слуху Катерина Дерега побачила у соцмережах. Та звернулась у львівську лікарню “Охматдит”. Тут дитині провели операцію із встановлення імпланта.

“Трішки пізно ми звернулись, якби імплант поставили до трьох років, в неї мова би була краща. Але лікарі все одно дають шанс, що буде звичайна мова, тільки з акцентом”, — каже мама Діани.

Пацієнтка “Охматдиту”, якій встановили кохлеарний імплант. Фото: Суспільне Львів

Матвію — 3 роки 9 місяців. Про приглухуватість у дитини батьки дізналися, коли хлопчику було два роки.

“Помітили, що коли ми його кличемо і він нас не бачить, він не повертається. Спочатку у нас були думки про різні захворювання, ми обійшли багато лікарів, зробили багато досліджень і коли йому було два з половиною роки, ми дізнались, що він не чує”, —пригадує мама хлопчика Софія Кішак.

Дитині поставили слухові апарати і протягом 9 місяців відвідували заняття з сурдопедагогом, але результатів не було.

“Єдиний варіант для того, щоб він заговорив – це було звичайно кохлеарна імплантація”, — каже Софія Кішак.

Кохлеарна імплантація

Пацієнт “Охматдиту”, якому встановили кохлеарний імплант. Фото: Суспільне Львів

Імпланти встановили у лікарні безкоштовно. Українським дітям їх подарував американський виробник. Встановлення імплантів складається з двох етапів.

“Йому зараз встановили половину цього імпланту, той що імплантується під шкіру. Через місяць, коли все заживе, тоді вже буде зовнішній імплант, і тоді ми вже зможемо побачити результат. Оці відчуття дитини, коли вона почне чути. Ми очікуємо, що він почне жити нормальним життям, почне говорити, піде в школу в таку як і всі діти, зможе працювати там, де він захоче. Головне для мене – це те, щоб син почав розмовляти”, — ділиться мама Матвія.

Оперували дітей львівські хірурги разом із медиками з Польщі та Бельгії.

“Це єдиний шанс для таких дітей чути, тому що діти, яким ми недавно імплантували, які мали відсутній слух і за рахунок того, що ми ввели електрод прямо до слухового нерва, так званий завиток, слимачок, імпульси електричні, які йдуть з імпланта, фактично звук переходить в імпульс, імпульс по електроді йде до слимачка і воно передається прямо в слуховий нерв і ,відповідно, така дитина буде чути”, — розповів керівник Клініки хірургії голови та шиї лікарні “Охматдит” Федір Юрочко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Такі імпланти у лікарні “Охматдит” встановили п’ятьом дітям, ще один мають встановити впродовж року.


Джерело: Суспільне мовлення України