Суспільне мовлення

Зменшена копія Центру крові. Як у Львові тестували роботу пересувного донаційного пункту

Перше територіальне медичне об’єднання Львова отримало від благодійників пересувний донаційний пункт – бладмобіль. 12 березня відбулася тестова донація крові.

Як розповів Суспільному керівник міського Центру служби крові Першого ТМО Юрій Кобецький, через повномасштабну війну потреба в крові збільшилася в 4-5 разів.

“Бладмобіль допомагає збільшити кількість донорів. Багато різних компаній телефонують до нас і просять приїхати та взяти кров у них на робочому місці. Такий забір крові практикується за кордоном. Там навіть проводять виїзди у торговельні центри, де так само заохочують людей до донорства крові”, – говорить Юрій Кобецький.

Під час першого (тестового) дня роботи пересувного донаційного пункту кров здали 13 донорів.

“В бладмобілі, які і у Центрі служби крові, будуть працювати реєстратор, лікар, лаборант, санітарка і дві медсестри. Там також донорам пропонуватимуть чай або каву та печиво”, – говорить лікар.

Юрій Кобецький зазначає, що найбільше донорів звертаються до лікарні з наміром поділитися своєю кров’ю після певних трагічний подій.

“Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, то було багато донорів. Коли по Львову влучали російські ракети й у ЗМІ повідомляли про постраждалих, теж було дуже багато донорів”, – каже він.

За словами лікаря-трансфузіолога Святослава Синюка, донором може стати людина віком від 18 до 65 років. Після досягнення 65-річного віку до здачі крові допускають тільки донора зі стажем, зважаючи на стан здоров’я та рекомендації лікаря. Також людина має важити не менше 50 кг.

“Донор проходить всю перевірку. Перевіряють тиск, пульс, питають вік, записують вагу та зріст. Також питаємо, чи є якісь захворювання. Також донору визначають групу крові та гемоглобін. Якщо в середньому прийде 30 донорів, то 2-3 доводиться відмовляти через стан здоров’я”, – говорить він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Святослав Синюк каже, що бладмобіль є повноцінною зменшеною копією Центру крові: все, що пов’язано з забором крові функціонує там. А ось переробляють кров вже в центрі.


Джерело: Суспільне мовлення України