Суспільне мовлення

На базі Львівської політехніки запрацював центр виробництва медичних засобів для військових потреб

На базі Національного університету “Львівська політехніка” відкрили лабораторію, де виготовляють гідрогелеві пов’язки, призначені для лікування поранень та опіків. Технологію виробництва розробили та запатентували науковці вишу.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Як пояснюють фахівці, інноваційність пов’язок полягає у тому, що вони самостійно розкладаються після використання та виготовлені з природних матеріалів, а це дозволяє уникнути будь-яких подразнень на тілі людини.

Від початку повномасштабної війни науковці разом зі студентами виготовили та передали у прифронтові лікарні й медичні частини понад 230 тисяч таких пов’язок. Виготовляти їх доводилося у різних аудиторіях, бракувало матеріалів, місця та обладнання, що сповільнювало процес. Водночас із передової надходило дуже багато схвальних відгуків про ці засоби.

“Щоб підтримати вкрай потрібну у наш час ідею, минулого року Львівська обласна державна адміністрація в межах Програми інноваційного та науково-технічного розвитку виділила з обласного бюджету 700 тисяч гривень. За ці гроші придбали нове обладнання”, — зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зараз науковці центру можуть виготовляти кілька тисяч невеликих пов’язок за день. Військовим, щоб отримати медичні засоби, потрібно надіслати запит в Інститут хімії та хімічних технологій Львівської політехніки.


Джерело: Суспільне мовлення України