Суспільне мовлення

Львівські онкологи вперше видалили уражену легеню, не розкриваючи грудної клітки

Лікарі Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру вперше видалили уражену легеню пацієнту, не розкриваючи грудну клітку. Легеню із злоякісним новоутворенням 66-річному чоловікові торакальні хірурги видалили, зробивши один невеличкий розріз, розміром 6 см.

Про це повідомили на сторінці Центру у Facebook.

Чоловік, якого звати Михайло, із Жовківщини. Понад рік тому його почали турбувати болі у грудній клітці та задишка. Він звернувся до сімейного лікаря, а той скерував до кардіологів. Понад 8 місяців, за словами Михайла, йому лікували серце. І лише коли чоловіку почало ставати гірше, його скерували до Львівського центру легеневого здоров’я. Там зробили необхідні аналізи і запідозрили онкологічне захворювання, тож направили до Львівського онкоцентру.

А вже там фахівці підтвердили підозри колег: в чоловіка виявили рак правої легені у II стадії.

“Пацієнт отримав передопераційну хіміотерапію, після якої пухлина у легенях зменшилась на 30 відсотків. Далі пацієнту було необхідно провести оперативне втручання, щоб забрати пухлину. Оскільки новоутворення пацієнта було поширене на головний бронх, видаляти потрібно було усю праву легеню”, — розповів завідувач торакального відділення Ігор Гіпп.

Видалення легені — це дуже травматична операція для пацієнта, пояснили лікарі. Після таких хірургічних втручань хворі довго відчувають больовий синдром, тож аби зменшити операційну травму команда прийняла рішення видаляти легеню відеоторакоскопічно. У торакальному відділенні є досвід видалення частин легень через порти. А от цілу легеню хірурги за допомогою відеокамер видаляли вперше.

“Ми зробили невеличкий розріз, розміром 6 см, вставили туди спеціальний гнучкий порт і через нього ввели відеокамеру та робочі інструменти, якими ми забирали пухлину та працювали з судинами. Оскільки легеня має пухлину, її дуже важливо не пошкодити під час операції й забрати з організму цілою, для цього ми помістили її у спеціальний мішечок і тоді витягнули її через порт”, — пояснив Ігор Гіпп.

Такі операції є дуже складними, адже лікарі працюють на важливих органах та судинах, і кожен їх рух може стати вирішальним. Але для пацієнта такі операції мають переваги.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як зазначають медики, коли в людини така мала операційна травма, вона швидше відновлюється.


Джерело: Суспільне мовлення України