Суспільне мовлення

Назавжди 19 років: на Львівщині поховали бійця, який загинув під Авдіївкою

Сьогодні, 18 лютого, у Ходорові, що на Львівщині, поховали 19-річного захисника України Назара Янкевича. Як тільки юнакові виповнилося 18 років, він підписав контракт із Третьою штурмовою бригадою. Назар був тричі поранений і щоразу повертався до побратимів. Штурмовик загинув під Авдіївкою.

Спогадами про Назара Янкевича з Суспільним поділилася сестра та побратими захисника.

Назар Янкевич народився 5 жовтня 2004 року. З початком повномасштабного вторгнення, коли йому було 17 років, хлопець вирішив стати на захист України. 24 лютого 2022 року він пішов записуватися у добровольці, втім до повноліття відправити на бойові завдання юнака не могли, розповідає старша сестра полеглого бійця Марія Янкевич.

“Таке було відчуття, що його змалечку доля готувала до того, щоби він йшов воювати. І коли почалася повномасштабна 24-го — він вже стояв у черзі у військкомат, хоча йому не можна було. І на наступний день він приїжджає і каже, що їде в Київ, каже, буду волонтером. Підʼїжджає до Києва і каже, я буду допомагати “Азову”. Потім проходив навчання в них, одне, друге”, — каже Марія Янкевич.

Назар Янкевич. Фото з особистого архіву Марії Янкевич

“Я познайомився з ним, коли він прийшов на деблокаду, йому було 17 років. Тому його не могли мобілізувати. Ми тренувалися всі разом і він тренувався разом з нами в межах нашого артилерійського підрозділу”, — пригадує побратим Назара з позивним “Перекладач”.

Назар Янкевич

Назар Янкевич. Фото з особистого архіву Марії Янкевич

Як тільки Назару виповнилося 18 років, він підписав контракт з Третьою штурмовою. Разом з побратимами тримав оборону під Бахмутом. Був артрозвідником і оператором БПЛА. В травні минулого року юнак отримав перше поранення, після чого вирішив стати штурмовиком.

“Він хотів працювати більше в полі, постійно бути на бойових, постійно вбивати поганців, за що його дуже цінували всі його побратими”, — розповідає “Перекладач”.

Назар був тричі поранений і щоразу повертався до побратимів на фронт. Отримав дві нагороди: “Хрест хоробрих” та “Золотий хрест”.

“Хрест хоробрих” він отримав, коли мав перше поранення, а “Золотий хрест”, коли кульове. Побратими завжди говорили і є відео, де він отримав це поранення, і він завжди старається координувати хлопців до останнього. За це його поважають, що він був вправний воїн і він завжди був за хлопців, і в нього така риса була, що він не боявся померти. А його улюблена фраза: “Не бійся кров пролити, не бійся свою витратити”, — розповідає сестра захисника.

Назар Янкевич

Назар Янкевич. Фото з особистого архіву Марії Янкевич

12 лютого 2024 року Назар Янкевич загинув під Авдіївкою Донецької області під час виконання бойового завдання. Провести Назара в останню путь приїхали його побратими.

“Усі, хто зміг сьогодні, прибули — 12 чоловік. Провести, віддати честь нашому Герою, другу, який віддав життя за неньку Україну. 12 лютого під час оборони Авдіївки Ян був смертельно вражений ворожою міною. Він завжди був справжнім воїном. Він завжди намагався бути кращим. Він завжди пишався, що він є в Третій окремій штурмовій бригаді і що є штурмовиком”, — додає заступник командира штурмового взводу з позивним “Тренер”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У неділю Назара Янкевича поховали у рідному Ходорові.


Джерело: Суспільне мовлення України