Суспільне мовлення

Справа підозрюваного у коригуванні вогню по Яворівському полігону: Косторному продовжили арешт

Підозрюваному в коригуванні вогню по Яворівському полігону Олександру Косторному продовжили термін тримання під вартою на 60 діб, тобто до 5 квітня 2024 року. Унаслідок ракетного удару по Міжнародному центру миротворчості та безпеки, за офіційними даними, загинули понад 50 військових.

Про це повідомила кореспондентка Суспільного із зали суду.

Сьогодні, 6 лютого, у Галицькому районному суді підсудний Олександр Косторний мав давати покази у справі, проте відмовився, мотивуючи це тим, що не мав можливості ознайомитись з матеріалами. Підозрюваний заявив, що йому забракло часу дослідити документи і він не мав технічної можливості переглянути диски із матеріалами справи.

“Я хочу засвідчити ті факти, в яких мене звинувачують, і підготувати відповідь на ці звинувачення”, — каже Олександр Косторний.

На підставі цього суддя знову оголосив перерву у справі до 22 лютого.

Що відомо про справу Олександра Косторного

73-річного експрацівника КДБ підозрюють у держзраді та передаванні даних російським спецслужбам. За даними слідства, зібрана інформація допомогла військам РФ коригувати вогонь по Яворівському полігону в березні 2022 року.

Олександр Косторний винним себе не вважає. Він стверджує, що насправді надсилав товаришу схему території, де він збирає гриби.

У вересні 2023 року в Косторного з’явився новий адвокат Юрій Палєй. Захисник обвинуваченого у держзраді закликав зробити засідання закритими та виступив проти присутності журналістів, проте суд відхилив клопотання.

Що відомо про ракетний удар по Яворівському полігону

Російські війська вранці 13 березня завдали авіаударів по Міжнародному центру миротворчості та безпеки на Львівщині.

За даними СБУ, тоді загинули понад 50 військовослужбовців та ще 150 військових отримали поранення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У червні 2022 року затримали колишнього працівника КГБ Олександра Косторного за підозрою у коригуванні ракетних ударів по полігону.


Джерело: Суспільне мовлення України