Суспільне мовлення

АРМА розшукало елітну нерухомість, землю та автомобілі, які належать Ігорю Гринкевичу

Агентство з розшуку та менеджменту активів розшукало власність, яка належить підозрюваному в оборудках із закупівлями для ЗСУ Ігорю Гринкевичу та людям, які можуть бути пов’язаними з протиправною діяльністю. Зокрема, елітну нерухомість, автомобілі преміумкласу та зброю.

Як повідомили у пресслужбі Агентства з розшуку та менеджменту активів, під час війни підконтрольні Гринкевичу фірми укладали із Міноборони договори про поставку товарів для потреб ЗСУ зі 100% передоплатою, але не плануючи їх повністю та належно виконувати.

“60% бюджетних коштів, які підконтрольні фігуранту юрособи отримували від Міноборони, виводились на користь інших афілійованих компаній. Найчастіше здійснювались операції щодо надання або повернення фінансової допомоги. Підприємства проводили ризикові (безтоварні) фінансові операції. Решта 40% коштів — для забезпечення виконання державних контрактів — переказувались на рахунки турецьких виробників одягу у Турецькій Республіці”, — йдеться у повідомленні.

На запит ДБР працівники АРМА розшукали такі українські активи Гринкевича та його ймовірних спільників:

  • житлова нерухомість – 17. Зокрема, три квартири у власності дружини Ігоря Гринкевича Світлани; одна львівська квартира, яка належить Ярині Гринкевич, одна львівська квартира у власності Мар’яна Шведа та дві квартири Софії Морозюк.
  • нежитлова нерухомість – 7. У тому числі нежитлове приміщення на вулиці Саксаганського у центрі столиці.
  • земельні ділянки – 18. Зокрема, великі ділянки у Вишгородському районі Київської області, що належать Ігорю Гринкевичу та його сину Роману Гринкевичу.
  • автомобілі преміумкласу – 9;
  • частки в статутному капіталі – 14 731 625 грн;
  • зброя – 12;
  • майнові права інтелектуальної власності – 3.

Крім того, агентство виявило у підозрюваних банківські рахунки у більш ніж восьми установах. Після їх перевірки на наявність грошей та операцій дані скерували в ДБР для арешту та згодом — для можливої конфіскації активів.

У чому підозрюють Ігоря Гринкевича

Кілька місяців тому Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. За даними ДБР, компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 мільярда гривень. Джерела Суспільного у правоохоронних органах підтвердили, що йдеться про Ігоря Гринкевича.

Як встановило слідство, до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України. За попередніми оцінками це призвело до збитків бюджету на 1,2 мільярда гривень та зриву постачання.

За результатами слідчих дій правоохоронці виявили повне невиконання 6 контрактів. При цьому щонайменше за 7 договорами підприємства бізнесмена поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов’язань. Також ДБР з’ясувало, що 8 договорів виконані із запізненням від 3 до 5 місяців.

29 грудня 2023 року у пресслужбі Державного бюро розслідувань повідомили про затримання бізнесмена — за словами правоохоронців, той пропонував співробітнику Бюро хабар у розмірі пів мільйона доларів США. Радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян зазначила, що хабар мав посприяти поверненню майна, вилученого у підконтрольних бізнесмену компаній в ході розслідування раніше відкритого провадження.

30 грудня Ігорю Гринкевичу повідомили про підозру за ч. 3 ст. 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внести заставу в розмірі 429 мільйонів 440 тисяч гривень.

9 січня стало відомо, що Львівська обласна рада розірвала меморандум із благодійним фондом HOPE.UA, представником якого є Ігор Гринкевич. Відповідно до меморандуму, благодійний фонд мав відреставрувати приміщення комунального закладу обласної ради у Журавному.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

11 січня правоохоронні органи арештували майно сім’ї та компаній Ігоря Гринкевича.


Джерело: Суспільне мовлення України