Суспільне мовлення

Зросла кількість випадків: як у Львові виходжують передчасно народжених дітей

Сьогодні, 17 листопада, у світі відзначають Міжнародний день передчасно народжених дітей. У цей день у львівському Охматдиті організували зустріч лікарів із матерями та дітками, яких вони врятували.

Як виходжують дітей, які народилися раніше терміну, дізнавалося Суспільне.

Вікторія Надільна народила дівчинку на 28 тижні вагітності. Тоді немовля мало вагу 700 грамів.

“Вагітність сама по собі була складна, в мене був сильний токсикоз, я лежала на підтримці на збереженні. Потім передчасно відійшли води”, — каже Вікторія.

Вікторія Надільна з донькою Євою. Фото: Суспільне Львів

Лікування та реабілітація дитини тривали чотири місяці. Зараз Єві шість місяців.

“Нирки, мозок, серце — все здорове. Ну єдине, що ми маємо результат тривалої кисневої залежності — це проблеми з зором, але ми зробили лазерну корекцію сітківки, а там далі будемо спостерігати”, — говорить мама колишньої пацієнтки Охматдиту.

Мами з дітьми, яких виходили в Охматдиті

Мами з дітьми, яких виходили в Охматдиті. Фото: Суспільне Львів

Вікторія разом з донькою прийшла до Охматдиту, щоб подякувати лікарям.

Лікарі зустрілися з мамами та дітьми, яких вони виходили

Лікарі зустрілися з мамами та дітьми, яких вони виходили. Фото: Суспільне Львів

Дітей, які народилися передчасно, називають “поспішайки”, розповідає виконувачка обов’язків заввідділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених Галина Кішко.

“Передчасно народжені діти — це ті, які народилися в терміні гестації від 24 тижня вагітності до 37 і з вагою менше 1.5 кг. Ускладнення бувають і бувають часто, тому що ті діточки новонароджені, вони є зовсім незрілої імунної системи, в них незріла система кишково-шлункового тракту, вони дуже вразливі до інфікування, тому інфекція під’єднується досить часто”, — пояснює Галина Кішко.

Галина Кішко

Галина Кішко. Фото: Суспільне Львів

У реанімаційному відділенні львівського Охматдиту зараз перебуває четверо передчасно народжених дітей. За словами головної позаштатної спеціалістки з питань інтенсивної терапії та неонатології Марії Кисельової, цьогоріч таких випадків побільшало.

“Ті стресові ситуації, які є безпосередньо в Україні, на жаль не будуть змінювати ситуацію в кращий бік… Дитинка народжується, втрачає всі ті природні умови дозрівання, розвитку, які їй забезпечує материнський організм”, — каже Марія Кисельова.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тому, за словами фахівчині, важливо, аби допомогу таким дітям надавали відразу після народження.


Джерело: Суспільне мовлення України