Суспільне мовлення

“Я можу повернутися до тренувань”: у Львові 12 захисників отримали спортивні протези

У Львові дванадцять захисників отримали спеціальні спортивні протези. Зокрема 16 бігових протезів пацієнтам центру “Незламні” безкоштовно надала данська компанія. Вже завтра, 18 листопада, відбудеться перший забіг та тренування з перешкодами на встановлених протезах.

Більше про це дізнавалося Суспільне.

Андрій Аскеров — військовослужбовець з міста Добропілля Донецької області. До повномасштабного вторгнення Андрій працював шахтарем та тренером з волейболу. Поранення отримав під час звільнення Лиману в жовтні 2022 року, бійцю довелося ампутувати ногу.

“Закривали кільце, був штурм, побратим мій підірвався на міні “Лепесток”. Ми з командою пішли надавати йому першу медичну допомогу, і я поруч на таку ж штуку наступив”, — розповідає військовий.

Вже майже рік Андрій Аскеров користується класичним протезом. Його протезували у центрі “Незламні” у січні цього року. З новим біговим протезом тепер захисникові буде легше займатися спортом.

“По-перше — бігати, він дуже гнучкий, я пробував стрибати теж, тобто я можу повернутися до тренувань, буду разом з дітьми грати. Наявно показувати, що таке волейбол. Це дуже незвично, він легкий, дуже лячно, що зломиться, але пообіцяли, що не зламається, так що будемо тестувати з навантаженням. Цікаво, до цього треба звикнути”, — ділиться враженнями Андрій Аскеров.

Андрій Аскеров біжить на новому протезі у коридорі центру “Незламні”. Фото: Суспільне Львів

Загалом сьогодні, 17 листопада, дванадцятьом пацієнтам центру “Незламні” встановили бігові протези. Це — подарунок від данської компанії з виробництва спортивних протезів, яка за чотири роки своєї роботи виготовила такі протези для понад тисячі людей. Засновник цієї компанії Лесен Мецен теж має протез.

“У 14 років мені ампутували ногу через травму. На той час я займався гімнастикою і, на жаль, тоді я не міг знайти потрібного обладнання для того, щоб продовжити свою кар’єру. Саме це стало моєю мотивацією та поштовхом, щоб створити компанію і робити протези як частину спортивного обладнання”, — каже Лесен Мецен.

Бігові протези

Бігові протези. Фото: Суспільне Львів

Встановлювали бігові протези пацієнтам, які вже впевнено користуються класичними протезами, тому з біговими теж не матимуть труднощів, зазначає фізична терапевтка реабілітаційного центру “Незламні” Роксоляна Шміло.

“Коли вони проходили в нас реабілітацію, вони пробували різні види спорту і дуже зацікавлені проводити життя активно, багато хто з них казав про те, що мріють пробігти марафон, півмарафон, багато хто казав, що бігова стопа дуже б допомагала швидше пересуватися. Саме тому ми робимо для них такий подарунок, аби вони могли себе відчути по-новому”, — додає Роксоляна Шміло.

Військові, які втратили кінцівки на війні, опановують бігові протези

Військові, які втратили кінцівки на війні, опановують бігові протези. Фото: Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У суботу відбудеться перший забіг та тренування з перешкодами на встановлених протезах.


Джерело: Суспільне мовлення України