Суспільне мовлення

У львівському скансені реставрують церкву та стодолу

У Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького реставрують лемківську церкву та найбільшу стодолу із Буковини.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Тридцять років минуло, як у музеї встановили репліку лемківської церкви зі села Котань. Відтоді її жодного разу не реставрували.

“Зараз відбувається фінальний етап реставрування храму, а саме — заміна покриття, гонти. Робота розпочалась восени цього року і за тиждень вже завершиться, адже майстрам залишився лише невеликий шматок”, — говорить директор львівського скансену Михайло Закопець.

Реставрація лемківської церкви у Шевченківському гаю. Фото: Романа Балука для ЛМР

За його словами, реставрація цього об’єкту — це дуже складна робота, адже архітектура церкви має багато заокруглень, кутів, особливих завершень. Матеріали для реставрації музей закупив з грошей, які отримав з продажу квитків.

Ще одним важливим об’єктом, який зараз реставрують у музеї, є стодола з Буковини. Цій будівлі також потрібно було повністю оновити покрівлю, однак тут вона особлива – з очерету.

У львівському скансені реставрують церкву та стодолу

Стодолу у Шевченківському гаю криють очеретом. Фото: Романа Балука для ЛМР

Для накриття стодоли знадобилось 2,5 тисячі сніпків очерету, який привезли із півдня України. Це також дуже кропітка робота, автентична, з дотриманням всіх оригінальних матеріалів і технологій.

У львівському скансені реставрують церкву та стодолу

Процес реставрації стодоли. Фото: Романа Балука для ЛМР

“Ми робимо покрівлю з очерету. Спочатку стелимо матеріал, потім підбиваємо його в рівень, закріплюємо. Тут досить велика площа даху, зі своїм специфічним кутом нахилу та конструкціями, тому робота потребує зусиль. Працюємо багато, бо треба завершити якнайшвидше, поки не почались морози і сніг”, — ділиться реставратор Валерій.

У львівському скансені реставрують церкву та стодолу

Реставрація стодоли. Фото: Романа Балука для ЛМР

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В Музеї народної архітектури та побуту кажуть, що реставрація – це поточна робота скансену, адже тут 125 об’єктів, всі вони цінні і старовинні. Через постійні пошкодженням сонцем, дощем чи вітром будівлі потребують ретельного догляду.


Джерело: Суспільне мовлення України