Суспільне мовлення

У Львові водіїв швидкої допомоги навчають на медичних техніків: що це означає

У Львові водії екстреної медичної допомоги здобувають новий фах – медичного техніка. Таке перенавчання вже пройшли перших тридцять водіїв, ще 15 зараз навчаються. До початку 2025 року фах здобудуть 700 водіїв екстренки.

Як відбувається навчання та якими навичками мають володіти медичні техніки, дізнавалося Суспільне.

На базі Львівського медичного фахового коледжу післядипломної освіти водіїв “швидкої” навчають надавати першу медичну допомогу, допомагати реанімувати пацієнта, приймати пологи, накладати шини, розбиратися в медобладнанні та медичних розхідниках. Серед тих, хто здобуває нові знання — Артур Рибальченко. Він близько двох років працює водієм медицини катастроф.

“Ми сьогодні мали такий випадок, що на гірськолижній трасі сталася травма в лижника, і ми йому надавали допомогу. Повністю огляд пацієнта від А до Я, і огляд, і його транспортування, і його зафіксувати правильно – це все мусить знати медичний технік”, — каже Артур Рибальченко.

Навчання для водіїв “швидкої”. Фото: Суспільне Львів

Це вже третя група водіїв, які вчаться на медичного техніка. У групі — 15 людей, розповідає викладачка Львівського медичного фахового коледжу післядипломної освіти Марія Блажівська.

“Це введена нова професія. І екстрений медичний технік буде працювати в екстреній медичній допомозі з 2025 року, але, звичайно, часу залишилося мало, тому є державне замовлення на підготовку таких спеціалістів. Колись функціональні обов’язки водія — це було тільки займатися автомобілем. Коли вони отримають навички фаховість медичного технічного лікаря, вони будуть працювати у складі бригади. Вони чітко будуть командним працівником”, — говорить Марія Блажівська.

Навчання триває близько трьох місяців.

“Багато маніпуляцій вони зможуть самостійно виконувати, але в більшості вони будуть асистувати, допомагати. Що входить в їхні функціональні обов’язки: вони мають забезпечувати безпеку місця події, комунікацію з іншими службами, комунікацію з пацієнтом і його родичами. Також вони мають виконувати якісну фіксацію пацієнта, стабілізацію його, переміщення пацієнта і довезення його в заклади охорони здоров’я. Також вони — руки медичних працівників. Якщо потрібно, будуть виконувати серцево-легеневу реанімацію”, — пояснює викладачка коледжу.

До 2025 року завершити навчання мають 700 водіїв "швидкої"

До 2025 року завершити навчання мають 700 водіїв “швидкої”. Фото: Суспільне Львів

До початку 2025 року всі водії Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф пройдуть таке перенавчання, розповів керівник центру Андрій Васько.

“Такі навчання передбачають набуття водіями нових робітничих компетенцій екстрених медичних техніків. Це вільне володіння обладнанням, яке є в комплектації автомобіля екстреної медичної допомоги, а також допомога медичній команді при наданні медичної допомоги. Планується, що фельдшери і медсестри будуть проходити навчання на парамедиків, а водії — на медичних техніків. І в майбутньому буде юридично дозволено, щоби в команді екстреної допомоги був один парамедик і один медичний технік”, — каже Андрій Васько.

Частина водіїв екстреної медицини проходить навчання за програмою ваучерів від служби зайнятості.

“Програма розрахована на людей, які мають 45 років і 15 років стажу, для учасників бойових дій і для вимушено переміщених. І розраховано на те, що служба зайнятості виділяє на більше 100 професій, які затверджені Кабміном, кошти на навчання або підвищення кваліфікації, або отримання нової кваліфікації”, — говорить керівник філії обласного центру зайнятості Олег Рісний.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, загалом такою програмою з підвищення кваліфікації скористалися 350 людей, з них 25 – це водії екстренної медицини, на загальну суму — 4,5 млн гривень. На одну людину держава виділяє близько 27 тисяч гривень.


Джерело: Суспільне мовлення України