Суспільне мовлення

Про життя, а не про смерть: як у Львові надають хоспісну та паліативну допомогу

У другу суботу жовтня відзначають Всесвітній день хоспісної та паліативної допомоги. У Львові таку допомогу дорослим надає міська лікарня “Госпіс” та відділення паліативної допомоги Другого медичного об’єднання. Діти отримують допомогу завдяки мобільному хоспісу, що функціонує при Західноукраїнському дитячому медичному центрі.

Більше про це дізнавалося Суспільне.

Кому надають хоспісну та паліативну допомогу

Хоспісну та паліативну медичну допомогу надають людям, у яких діагностували невиліковну хворобу. Хоч лікування не спрямоване на одужання, завдання медиків – зробити так, щоб пацієнт гідно прожив решту життя.

За словами завідувачки відділення паліативної допомоги Другого медичного об’єднання Львова Оксани Мощинської, зараз у їхньому відділенні перебуває 34 пацієнти.

“Раніше у відділенні паліативної допомоги було розгорнуто 25 ліжок. Коли почалась війна, українці стали прибувати з інших областей, зокрема, евакуаційними потягами, потреба збільшилась і тепер одночасно можемо прийняти 40 таких пацієнтів”, – розповідає Оксана Мощинська.

Із 34 осіб, які лежать у відділенні, є двоє переселенців, які потребують особливого догляду і умов. Найбільше людей з числа ВПО, яким була потрібна особлива допомога, за словами завідувачки відділення паліативної допомоги, прибувало до них у березні 2022 року.

Загалом за минулий рік у відділенні допомогу надали 397 паліативним хворим. За дев’ять місяців цього року пролікували вже 312 хворих. На лікуванні у відділенні пацієнти перебувають близько місяця. На одного хворого НСЗУ виплачує в межах 20 тис. грн, решту допомоги надають благодійники, спонсори, церква.

Паліативний пацієнт не завжди має один невиліковний діагноз. Їх кількість може сягати до 40-50 діагнозів в одного хворого. Паліативну допомогу отримують люди різного віку. Серед них ті, в кого діагностували важку онкологію, хто переніс складні інсульти, інфаркти, пацієнти з важкою інвалідизацією, термінальними формами цукрового діабету, вродженими ДЦП та інвалідизуючими захворюваннями кістково-суглобового апарату (спінальники).

Статус паліативного пацієнта визначає сімейний лікар або ж невролог, кардіолог, який веде пацієнта. Потрапити на лікування можна маючи електронне скерування від лікаря. Крім стаціонарної допомоги, у відділенні передбачена й виїзна. Таких пацієнтів зараз близько 20.

Наші пацієнти — не обов’язково старі чи самотні

У стаціонарі та на виїзді — виїзною паліативною медичною мобільною бригадою — паліативну допомогу надають у лікарні “Госпіс”. Як зазначила медична директорка лікарні “Госпіс” Другого медичного об’єднання Львова Оксана Винник, на мобільному обслуговуванні лікарні перебувають близько 80 людей. Стаціонар розрахований на 30 пацієнтів.

Як і у відділенні паліативної допомоги, так і в самій лікарні “Госпіс” чимало пацієнтів було з числа ВПО. Загалом з початку війни і станом на 1 жовтня там перебувало 79 переселенців. Люди прибували спочатку з Луганської, Донецької, а згодом і з Харківської та Херсонської областей. Із червня 2022 року кількість таких людей пішла на спад. На сьогодні у лікарні є четверо внутрішньо переміщених осіб.

У стаціонарі лікарні “Госпіс” зараз перебуває 27 пацієнтів. Серед них — 30-річна жінка у важкому стані після перенесеного менінгоенцефаліту. Оксана Винник розповідає, що хвороба почалась із вірусної інфекції, а зараз у жінки парез верхніх та нижніх кінцівок, її підключили до катетерів та зондового харчування. Також серед пацієнтів є жінка із пухлиною шлунку.

“Наші пацієнти не обов’язково старі чи самотні люди. Проте, коли немає можливості вдома доглядати за важким хворим, наприклад, змінювати стому, катетери, знімати болі, то краще, щоб це робили фахівці”, – каже медична директорка лікарні “Госпіс”.

Кратність візиту виїзної медичної паліативної бригади, куди входять лікар, терапевт, кардіолог, медсестра, психолог, відповідно до пакета НСЗУ, має відбуватись не рідше одного разу на місяць і не рідше, ніж раз на місяць має бути зв’язок телефоном. Проте, за словами жінки, зазвичай відвідини відбуваються частіше, за потреби.

“За рік в середньому вибуває, тобто ми виписуємо або помирає 450 пацієнтів. Минулого 2022 року в нас було 422 пацієнти, з них 168 – померли. За дев’ять місяців цього року вибуло 299 пацієнтів, з них 113 – померли”, – додає Оксана Винник.

Як працює мобільний хоспіс для дітей

Мобільний хоспіс для дітей працює при Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Він забезпечує паліативною допомогою дітей до 18 років: як вдома, так і в стаціонарі. Як розповідає лікарка-педіатр, в.о. завідувача відділення мобільного хоспісу для дітей Віта Волощук, зазвичай — це діти з генетичними, неврологічними патологіями, спінально-м’язовою атрофією, дитячим церебральним паралічем, хворобою Дюшена чи іншими рідкісними захворюваннями.

“Мобільний хоспіс для дітей більше націлений надавати допомогу вдома. Зазвичай цього також хочуть і самі батьки. Але коли до основного захворювання можуть приєднатись інші, найчастіше це бронхо-легеневі патології, лікування можливе у стаціонарі. Що стосується виїздів, то вони можуть відбуватись щодня чи через день для дітей як зі Львова, так і з області. Спільно складаємо графіки, щоб усім було комфортно”, – розповідає про підопічних Віта Волощук.

На виїзд крім педіатра також їдуть психолог, медсестра, анестезіолог, а при потребі – соціальний працівник.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Щомісяця, за словами Віти Волощук, 30-40 діток потребують заміни трахіостоми, є такі, хто потребує апаратів ШВЛ, інші — гастростоми. Для кожного пацієнта мобільний хоспіс для дітей виділяє на місяць все необхідне для їх лікування і догляду (пелюшки, підгузки, трахіостоми, зонди тощо), а також спеціальне харчування. Частково усім забезпечує держава, певну частину витрат покривають благодійні фонди.


Джерело: Суспільне мовлення України