Суспільне мовлення

Львів’яни закликали президента проконтролювати некритичні закупівлі місцевої влади

Учасники мітингів “Спочатку дрони, потім стадіони” у Львові звернулися до президента та закликали його проконтролювати закупівлі на місцевому рівні, які можуть бути некритичними. Натомість гроші пропонують скерувати на потреби українських військовослужбовців.

Відеозвернення опублікував у Facebook волонтер Святослав Літинський.

У Львові провели п’ять мітингів “Спочатку дрони, потім стадіони”. Волонтер Святослав Літинський каже, попри доцільність обмеження непріоритетних витрат, дієвих кроків з боку Львівської обласної військової адміністрації ще не здійснено.

“Наші вимоги прості — першочергове забезпечення потреб ЗСУ з бюджетів усіх рівнів Львівської області. Замість витрати бюджетних коштів на будівництво цивільних об’єктів, адже попри витрату мільйонів гривень на такі будівництва, вони жодним чином не посилюють обороноздатність держави”, — зазначає Святослав Літинський.

Звернувся до президента і важкопоранений ветеран, офіцер 93 бригади Артур Кирєєв.

“Разом з громадою хочемо звернутися до Президента України, нашого гаранта і попросити його, щоб він проконтролював питання некритичних витрат. Зараз хлопцям на передовій потрібні дрони, тепловізори, прилади нічного бачення, аптечки. А не перекладання бруківки та будівництво стадіонів”, — каже Артур Кирєєв.

Ввечері, 5 жовтня, перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик повідомив у Facebook, що місцеві громади ухвалили рішення про скасування 22 запланованих закупівель. Більшість ОТГ області визначили свої цьогорічні закупівлі пріоритетними та необхідними для належного функціонування громад.

Громади мали провести аналіз оголошених та запланованих у 2023 році закупівель відповідно до доручення начальника Львівської ОВА Максима Козицького.

За словами Андрія Годика, дві громади не надали інформації щодо проведення такого аналізу закупівель. Це Глинянська та Солонківська ОТГ Львівського району. Їхні закупівлі також промоніторять.

5 жовтня начальник Львівської ОВА Максим Козицький видав розпорядження “Про обмеження непершочергових видатків місцевих бюджетів Львівської області в умовах воєнного стану”.

Відтак, згідно документу, першочергово слід здійснювати фінансування функціонування бюджетних установ, заходів щодо відсічі збройної агресії та цивільного захисту, захист та підготовку об’єктів соціальної та іншої інфраструктури. Також слід фінансувати аварійно-відновлювальні роботи і соціальну підтримку ВПО, створення умов реабілітації військових і ветеранів.

Укладання нових угод можливе лише за погодженням з профільними заступниками начальника Львівської обласної військової адміністрації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Під час формування бюджетних запитів для складання обласного бюджету на 2024 рік враховувати пріоритетність видатків.


Джерело: Суспільне мовлення України