Суспільне мовлення

У Львові завершується “Тиждень скульптури”: у скансені представили інсталяцію “Рани”

В останній день “Львівського тижня скульптури” у музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького відкрили інсталяцію “Рани”. Автором є Влодко Кауфман.

Суспільне поспілкувалось із митцем.

Автор інсталяції Влодко Кауфман розповідає, почав малювати ескізи загиблих воїнів дев’ять років тому, коли почалася війна в Україні. І продовжує малювати кожного дня, поки вона не закінчиться.

“Я зауважив, що кожен день по радіо чую статистику: загинуло — двоє, поранених — троє, на другий день — один загинув, хтось поранений, хтось зник безвісті. Я зауважив, що це перетворюється в статистку і з’являється “синдром звикання”. В мене виникло бажання фіксувати це, щоб перебороти в першу чергу в собі “синдром звикання до війни”, — каже автор інсталяції Влодко Кауфман.

Ескізи загиблих воїнів. Фото: Суспільне Львів

Автор розповів, щоденно фіксує один і той самий образ, змінюються лише деталі в залежності від настрою та відчуттів. Інсталяцію доповнили експонатами зі збірки музею. За словами завідувача відділу музею Романа Зілінка, ці скульптури були у церквах та костелах. Їх знайшли працівники музею під час експедицій у містах на Заході України.

“Коли ми робили цю інсталяцію ті скульптури, що з часом зазнали втрат, там з різних причин немає якихось елементів: фрагментів рук або ніг, голови. І якраз у роботі Володка Кауфмана йшлося про те, щоб наголосити на ранах”, — каже завідувач виставкового відділу музею Роман Зілінко.

У Львові завершується "тиждень скульптури": у скансені представили інсталяцію "рани"

Інсталяція “Рани” у межах “Львівського тижня скульптури”. Фото: Суспільне Львів

Інсталяцію “Рани” розмістили у дерев’яній каплиці, збудованій у селі Язлівчик у 1933-1934 роках. Михайло Закопець, директор музею, розповів, що костел відреставрували 10 років тому і наразі використовують як простір для проєктів митців.

“Це сакральна споруда. Де як не тут говорити про фатум? Де як не тут говорити про смерть? Цей простір сам говорить, він доповнює кожну із виставок і інсталяцій, зокрема, ця говорить про біль, про рани та про війну”, — говорить Михайло Закопець.

Цей проєкт триватиме до завершення війни.

Що відомо про “Львівський тиждень скульптури”

Тиждень скульптури у Львові стартував 20 вересня відкриттям експозиції на трьох поверхах Палацу мистецтв. Також відкрили вуличну галерею на Шевченка, там розмістили 5 скульптур. Експозиція там перебуватиме близько року, а потім її змінять.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У серпні, в межах проєкту “тиждень скульптури” розмістили 8 скульптур у Стрийському парку, серед них — “Впевнена”. Згодом невідомі облили її мастилом.


Джерело: Суспільне мовлення України