Суспільне мовлення

Чому землетрус з епіцентром у Словаччині був відчутний у Львові — пояснює директор інституту геофізики НАН України

Ввечері, 9 жовтня, у Європі стався землетрус магнітудою понад 5 балів з епіцентром у районі міста Гуменне, що в Словаччині. Поштовхи та похитування були відчутні на Закарпатті та навіть у Львові і деяких районах області.

Сейсмолог та директор Інституту геофізики імені Субботіна НАН України Олександр Кендзера розповів у коментарі Суспільному, що землетрус, який трапився 9 жовтня, за різними оцінками мав магнітуду від 5,1 до 5,4.

“Це землетрус середнього класу. Його глибина була 20 км, тож нічого дивного, що при такій глибині землетрус відчувається на великій відстані. Він був відчутний на Закарпатті і деякими людьми на високих поверхах у Львові та Львівській області. На Львівщині було 2-3 бали не більше. При чому 3 бали —це на ґрунтах третьої категорії за сейсмічними властивостями, тобто на ослаблених”, — каже Олександр Кендзера.

За словами науковця, попри те, що на території Словаччини час від часу відбуваються землетруси, те, що поштовхи були відчутні на Львівщині — нетипово.

“Ситуація не зовсім стандартна через те, що такі землетруси зазвичай сильніше відчуваються на Закарпатті, у Словаччині, в інших країнах, які є близькі до вогнища. Таких сильних землетрусів вже давно не було, очевидно, що сейсмічна активність підвищилась в цьому регіоні”, — розповідає сейсмолог.

Олександр Кендзера каже, востаннє такий випадок, коли мешканці Львівщини відчули поштовхи через землетрус у Словаччині, трапився в 1778 році.

“Землетрус, який був у 1778 році, був настільки потужний, що він відчувався фактично по території всього Заходу України, Польщі, Словаччини і Чехії. Тоді в Гуменному було чотири досить сильні землетруси, один за одним, при цьому були сильні руйнування”, — каже чоловік.

Також досить сильний землетрус на Львівщині трапився у 1875 році. Вогнище було біля міста Великі Мости в Україні. Тоді зафіксували 6 балів — максимальний показник за історію спостережень на Львівщині. Поштовхи були відчутні навіть у Варшаві та Чернівцях. Проте відтоді землетруси там не повторювалися, зазначає Олександр Кендзера.

“Крім того, в нас є землетруси з вогнищами в Закарпатті, Прикарпатті. Найнебезпечнішою є зона на південному заході Одеської області, де проявляються землетруси із зони Вранча, яка розташована на території Румунії. Там землетруси такі сильні, що можуть стрясати фактично всю територію України і навіть Москву та Санкт-Петербург”, — пояснює сейсмолог.

Втім, якщо не рахувати великомостівського землетрусу, потужніших за 5 балів землетрусів на Львівщині не фіксували.

Що робити у випадку землетрусу

“Загальні принципи наступні: якщо ви знаходитесь в будинку, потрібно стати між несучими стінами, в пройомах дверей несучих стін, які є найміцнішими. Якщо ви знаходитесь на нижніх поверхах, ви можете ще встигнути вийти з будинку. Але якщо на верхніх, краще того не робити, краще відійти від важких предметів, не заходити в кутові кімнати, старатись бути в кімнатах, де виконується правило двох стін”, — говорить Олександр Кендзера.

Крім того, в жодному разі не можна перебувати біля вікон, дзеркал та скляних предметів через ризик поранитись уламками.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У разі, якщо ви перебуваєте на вулиці, землетрус треба перечекати на відкритій місцевості.


Джерело: Суспільне мовлення України