Суспільне мовлення

“Перед лицем війни”: польський проєкт “Пограниччя” видав уже 30 збірок українських сучасних поетів

Польський літератор Кшиштоф Чижевський курує проєкт “Пограниччя”, який допомагає письменникам з України і вже видав 30 збірок українських сучасних поетів. Про проєкт Чижевський розповів в ефірі Радіо Культура.

Чижевський приїжджав до України на Конгрес культури і презентував двомовну серію “Перед лицем війни”. Фундація “Пограниччя” разом із львівським видавництвом “Джезва” почало друкувати серію “Перед лицем війни” (W obliczu wojny) — поезії українських авторів, які творили з 2014 року. У цій бібліотеці української поезії вже вийшло 30 збірок – вірші в оригіналі та в перекладі польською мовою. Готується до друку четвертий десяток збірок, тож цифра зросте до 40. Чижевський додав, що скоро з’явиться і грузинське видання серії, також будуть переклади англійською та іншими мовами світу.

“Це розповіді найбільш безпосередньою мовою – мовою поезії, якою найважче збрехати, і яка має силу передати емоції формою мистецтва”, — каже польський поет та есеїст.

Це не перша бібліотека письменників, які творять у часи війни. У роки війни на Балканах “Пограниччя” друкувало “Бібліотеку письменників Сараєва”.

Після багатьох десятиліть поразок у світі, купівлі миру ціною страждання і смертей багатьох людей з’явився народ, який більше не хоче фальшивого компромісу, а хоче Перемоги. Тому весь світ має навчитися цього українського слова – “Перемога”. І це та цінність, за яку ми сьогодні боремося, допомагаючи українцям.

Що таке “Пограниччя”?

Як сказав Чижевський ведучій Радіо Культура Олені Гусейновій, це група польських митців авангардного театру 1970-80-х років, які опиралися комуністичним традиціям. У 1989-му вони проголосили, що більше не відвідуватимуть великі міжнародні фестивалі та зупиняться в так званому “Пограниччі”, “де весь час живе багатокультурність”. (…) Це була найбільша революція, яку ми зробили. На сьогодні ми маємо два інститути – незалежну фундацію, яка здобуває кошти від міжнародних організацій, і локальну організацію культури, яку підтримує місцева влада”, — розповідає Чижевський.

“Пограниччя”, як пояснює літератор, означає земля, країна, спільна земля. Різні мови, культури та люди, які живуть разом.

Які поети вже надруковані в серії “Перед лицем війни”?

Усі гроші з продажів поетичних збірок серії “Перед обличчям війни” ідуть на підтримку українських митців і мисткинь. Про це писало видання Culture.pl.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України