Суспільне мовлення

“Просунулися в роботах”: на якому етапі відбудова зруйнованих ракетами будинків у Львові

У Львові триває реконструкція чотирьох будинків на Стрийській, які зазнали найбільших ушкоджень внаслідок ракетного удару РФ 6 липня. Аварійно-відновлювальні роботи є в активній фазі.

Про це повідомив на Facebook-сторінці заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

За його словами, у будинку №68 окрім дерев’яного каркасу з’явилося накриття і вже кладуть черепицю. Таке рішення щодо даху ухвалили після консультацій між управліннями, адже будинки є пам’ятками архітектури.

Будинок №68 на Стрийській. Facebook/Любомир Зубач

У сусідньому будинку №66 звели стіни верхнього поверху. Їх довелося відмуровувати, адже вибухова хвиля практично повністю знесла поверх. Після цього будівельники будуть братися за дах. Його теж планують перекривати черепицею.

Будинок №66 на Стрийській

Будинок №66. Facebook/Любомир Зубач

Посадовець каже, найбільш ушкоджений — будинок №64. У нього й прилетіла ракета, яка пробила поверхи зверху й донизу. Між двома поверхами будинку перекриття вже залили. Зараз будівельники відмуровують стіни. Після цього будуть відновлювати ще одне перекриття — між третім і четвертим поверхами.

Будівельники здійснюють аварійно-відновлювальні роботи

Будівельники здійснюють аварійно-відновлювальні роботи. Facebook/Любомир Зубач

Будинок №62 попри те, що ззовні має не такі серйозні руйнування, як №64, проте фахівці зафіксували там значні тріщини. Тож конструктори дали додаткове завдання щодо демонтажу певних стін та елементів. Ці роботи будівельники вже завершують. Після цього будуть відновлювати дах. Його планують зв’язати з дахом сусіднього будинку №60.

Будинок на Стрийській, 62

Будинок на Стрийській, 62. Facebook/Любомир Зубач

“Спочатку стіни, перекриття та дахи. Потім можна буде вставляти вікна. Для цього генеральний підрядник зробив заміри вікон на ці чотири будинки і зробив замовлення, щоб вони були готові до часу їх монтажу”, — каже Любомир Зубач.

Відновлення будинку на Стрийській

Відновлення будинку на Стрийській. Facebook/Любомир Зубач

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, аварійно-відновлювальні роботи тривають.

Що відомо про ракетний удар по Львову 6 липня

  • Вночі 6 липня Росія завдала ракетного удару по Львову та Львівщині ракетами “Калібр”. Повітряну тривогу на Львівщині оголосили 6 липня о 02:06 і вона тривала понад годину, до 03:19.
  • Повітряні сили Збройних Сил України повідомили, що росіяни завдали удару з акваторії Чорного моря. Кілька груп ракет спершу прямували в північному напрямку, а потім різко змінили курс на захід. У результаті силам ППО вдалось знищити сім із десяти крилатих ракет “Калібр”. Інші ракети досягнули цілей.
  • Начальник Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що три ракети влучили по Львову — у житлові будинки. Загинули 10 людей, 48 отримали травми.
  • За фактом розпочали досудове розслідування щодо воєнного злочину РФ за ч.2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).
  • За словами міського голови Андрія Садового, у Львові пошкоджені 35 будинків, а серйозних уражень зазнало 60 помешкань. Руйнувань також зазнали заклади освіти, гуртожитки, великий офісний центр, а також 50 автівок та 1000 вікон потребують ремонту або заміни.
  • Мешканцям чотирьох будинків на Стрийській, які мають найбільші пошкодження після ракетного удару 6 липня, мерія призначила компенсації на тимчасове помешкання.


Джерело: Суспільне мовлення України