Суспільне мовлення

“Культура на часі”: у Львові стартував тиждень скульптури

У Львові стартував тиждень скульптури, триватиме він до 11 жовтня. Головним простором є Палац мистецтв, скульптури розміщені на трьох поверхах будівлі, окрім цього будуть залучені і 10 просторів, серед яких вулиця Шевченка, Музей народної архітектури та побуту і інші.

Львівський тиждень скульптури стартував під гаслом “Старе і нове/ Нове і старе”.

Скульптури “Страх” і “Відвага” Володимира Семківа. Фото: Суспільне Львів

Скульптор Володимир Семків у своїй скульптурі продемонстрував емоції, які відчуває під час повномасштабного вторгнення.

“Попередньо була скульптура “Страх”. Вона позаду, це коли твої емоції не дають тобі дихати, але щоб з’явилася “Відвага”, треба пройти цей “страх”. А далі фрагмент наступної роботи — це відвага, яка ціна цієї відваги, внутрішньої сили”, — розповідає скульптор.

Ще одна скульптура “Прямостоячий” Володимира Семківа встановлена на вокзалі.

"Культура на часі": у Львові стартував тиждень скульптури

Скульптура “Прямостоячий” у приміщенні Головного залізничного вокзалу. Фото: Суспільне Львів

“Кожен мав би собі відшукати свою реляцію до того фрагмента, як він сприймає, бо це ж метафора. Хтось сприймає буквально, що це понівечене тіло, хтось сприймає, що це метафора. Вся наша культура спирається на двох порядках: християнстві і греко-римському спадку, а греко-римський спадок в основному — це ж скульптура, а скульптура дійшла у формі уламків”, — розповідає скульптор Володимир Семків.

Окрім Палацу мистецтв, під час тижня скульптури, мистецтво можна побачити ще на 10 різних локаціях, серед них вулична галерея на початку вулиці Тараса Шевченка.

"Культура на часі": у Львові стартував тиждень скульптури

У Львові стартував тиждень скульптури. Фото: Суспільне Львів

“Ми подумали про ці простори, як місця, де можна відпочити, де людині комфортно перебувати. Це не транзит, це місце, але основним елементом цього місця мав би бути мистецький твір. Вони запроєктовані універсально і мистецькі твори можуть бути різними. Це вперше під час тижня скульптури у Львові в цих локаціях будуть встановлені мистецькі твори”, — каже начальник міського управління архітектури Антон Коломєйцев.

В межах тижня скульптури в серпні у Стрийському парку встановили вісім скульптур українських та закордонних митців. У соцмережах викликала дискусію скульптура жінки “Впевнена” київського митця Василя Корчового. Через тиждень після встановлення її облили переробленим мастилом і спробували підпалити.

Про актуальність проєкту “Тиждень скульптури”, розповів куратор проєкту Павло Гудімов.

“Я вже багато різних версій чув щодо того, які можуть бути реакції. Найбільш обережні люди кажуть, про те, що це не на часі. Це — найбільша помилка, яка може бути, культура завжди на часі. Коли повернуться з фронту наші хлопці і дівчата, вони мають прийти сюди не в порожній простір. Вони мають прийти туди, де вирує життя”, — каже Павло Гудімов.

"Культура на часі": у Львові стартував тиждень скульптури

Скульптура “Боді позитив”. Фото: Суспільне Львів

Три поверхи палацу мистецтв поділені за темами. Експозиція складається з семи рубрик. До прикладу, на третьому можна побачити скульптури в дії, під назвою “Що сєробе?”. Є також абстрактні твори, зібрані під темою “Світи”, та скульптури, які розповідають про “Боді позитив”. За словами куратора проєкту Павла Гудімова, виставку можна оглядати у будь-якій послідовності.

“Ця виставка — і величезна подяка ЗСУ, які молодці, тому що нас ракетами закидують чи дронами, а ми встали і пішли роботи культуру, туризм, майбутнє, тобто ось це важливо”, — каже Павло Гудімов.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тиждень скульптури триватиме до 11 жовтня. На виставкових просторах будуть представлені понад 300 скульптур, об’єктів та інсталяцій.


Джерело: Суспільне мовлення України